Država u SAD poznata po hrišćanskom konzervativizmu proglasila abortus nelegalnim

Izvor: B92, 10.Mar.2021, 21:08

Država u SAD poznata po hrišćanskom konzervativizmu proglasila abortus nelegalnim

Američka savezna država Arkanzas proglasila je abortus nelegalnim u gotovo svim situacijama, uključujući i silovanje i incest. Oni koji se protive abortusu nadaju se da bi ova odluka mogla da bude podstrek Vrhovnom sudu da izmeni odluku Ro protiv Vejda iz 1973. kojom se štiti pravo na abortus.

Abortus u Arkanzasu biće dozvoljen jedino ako je majka u životnoj opasnosti, saopštio je guverner te države Ejsa Hačinson. Arkanzas je poznat po hrišćanskom konzervativizmu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Hačinson je rekao da je potpisao zakon u skladu sa svojim "iskrenim i dugotrajnim uverenjima da ne treba dozvoliti abortus" i dodao da je "namera ovog zakona da pripremi teren za izmenu odluke iz 1973".

Novi zakon o abortusu stupa na snagu na leto, saopštila je Američka unija za građanske slobode (ACLU), koja je i najavila da će pokušati da ospori zakon pred sudom.

Abortusu se protive mnogi Amerikanci, a najžešće evangelisti.

Proteklih godina nekoliko država na jugu SAD je pooštrilo zakone o abortusu, što je zatvorilo i mnoge klinike.

Mogućnost da se presuda iz 1973. koja garantuje pravo na abortus ukine porasla je nakon što je bivši predsednik Donald Tramp imenovao konzervativnu sudiju Ejmi Koni Beret u Vrhovni sud, i tako učvrstio konzervativnu većinu na šest od devet sudija.

Ako presuda Ro protiv Vejda više ne bude važila, to će značiti da će svaka država moći za sebe da odlučuje o pravu na abortus, piše VOA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.