Do sada nije primećen nijedan mrtvi kit

Izvor: B92, 17.Dec.2019, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Do sada nije primećen nijedan mrtvi kit"

Aktivisti organizacije za zaštitu životinja potvrdili su da se kitovi beluge koji su ranije oslobođeni iz zarobljeništva na ruskom dalekom istoku uspešno prilagođavaju svom prirodnom staništu.

Koalicija nevladinih organizacija koja je pod nazivom "Sloboda beluga kitovima i orkama" saopštila je, pozivajući se na razgovore s lokalnim stanovnicima, da kitovi love i plivaju u grupama.

"Proteklih dana naši predstavnici su nadgledali područje gde su puštene te životinje. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nisu videli kitove, ali su čuli od lokalnih stanovnika da ih često opažaju. Plivaju u grupama (najmanje dve, ali obično u većim grupama od oko 6-12 životinja). Sivi (mladi) kitovi su zajedno sa belim (odraslima). Do sada nije primećen nijedan mrtvi beluga kit", rekli su aktivisti.

Prema svedočenjima, beluga kitovi dolaze u različite uvale u regionu, gde provode dva ili tri dana, a zatim odlaze, prenosi TAS. Devedeset kitova beluga i 11 orki ulovljenih za prodaju u Kini čuvano je u Primorskom okrugu Srednja od leta 2018. ali su kasnije tri beluge i jedna orka nestali. U junu je počelo postepeno prenošenje tih morskih sisara na sever Habarovske regije radi njihovog puštanja u prirodu kroz nekoliko etapa koje su završene u novembru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.