Đukić Dejanović: Ko više ima tremu pred prijemni - roditelji ili deca? VIDEO

Izvor: B92, 27.Jun.2023, 14:45

Đukić Dejanović: Ko više ima tremu pred prijemni - roditelji ili deca? VIDEO

Dani polaganja prijemnih ispita su pred nama. Nervoza i napetost oseća se gotovo ispred svakog fakulteta u Srbiji. Ko ima veći stres roditelji ili đaci? Kako da učinimo sve da sa dece skinemo taj teret? Da li decu roditelji svojim visokim očekivanjima, pa i strahovima dodatno opterete?

O svemu tome pričala je neuropsihijatar prof. dr Slavicom Đukić Dejanović u razgovoru za televiziju Prva.

"Kada su mlađi maturanti u pitanju, njima dolaze najveći pritisci iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sopstvenog organizama, njih zanima šta će im reći njihovi vršnjaci. Što se tiče studenata, kod njih dolaze pritisci od strane roditelja, oni se često mešaju u izbor. Veoma često roditelji žele da ostvare svoje ambicije kroz dete, a trebalo bi da procene šta su potencijali i za šta je dete najviše talentovano", govorila je prof. dr Đukić Dejanović za tv Prva.

Kada je briga budućeg studentan u pitanju i unutrašnje pitanje "kako ću proći na prijamenom", prof. dr Slavicom Đukić Dejanović kaže sledeće:

" Taj unutražnji pritisak je evenutalno nesigurnost. Potreba da se dokažu drugima, a ne da pred sobom zaista pokažem šta znaju kako bi to bilo što je moguće manja trauma. Posticajna mala trema je poželjna, ne može dete otići na prijemni i biti potpuno relaksirano, mora imati jedan određen stepen odgovornosti pred samim sobom. Mora se malo preslišavati oko nekih stvari koje mu stoje u glavi, ali to ga neće kočiti, već će biti generator za posticajnu tremu. Njega će kočiti šta će da kažu mama i tata kada ode kući i kako će se kotirati u društvu kada se završi ispit", ističe ona.

Šta je još rekla neuropsihijatar prof. dr Slavicom Đukić Dejanović pogledajte u video-zapisu u nastavku teksta:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.