Direktor Roskosmosa saopštio uzrok pada letelice Luna 25

Izvor: B92, 21.Avg.2023, 17:44

Direktor "Roskosmosa" saopštio uzrok pada letelice "Luna 25"

Isključivanje motora nije se dogodilo prema predviđenom planu.

Glavni razlog pada međuplanetarne automatske stanice "Luna 25" je neispravan rad motora za korekciju, koji je prilikom pokušaja uređaja da pređe u Mesečevu orbitu pred sletanje radio duže nego što je bilo predviđeno, izjavio je direktor "Roskosmosa" Jurij Borisov za televizijski kanal "Rusija 24".

"Nažalost, isključivanje motora nije se dogodilo prema planu, u skladu s ciklogramom, tako da je umesto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << planirane 84 sekunde, on odradio 127 sekundi. To je bio glavni uzrok havarije", kaže Borisov.

Raketa Sojuz-2.1b lansirana je u svemir 11. avgusta u 02.10 po moskovskom vremenu sa kosmodroma Vostočni noseći u svemir automatsku sondu "Luna-25".

Ova letelica je 12. i 14. avgusta izvršila dve korekcije putanje, a u sredu, 16. avgusta automatska sonda je ušla u lunarnu orbitu.

Ranije je objavljeno da će "Luna-25" slati informacije o stanju svojih sistema u realnom vremenu na Zemlju za vreme čitave misije.

Prethodna sovjetska misija na Mesec, sovjetska stanica "Luna 24", poslata je 1976. godine.

Tada je na Zemlju doneto oko 170 grama lunarnog tla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pad Sonde Luna-25 izazvan produženim radom motora za ulazak u orbitu Meseca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2023

Pogonska jedinica automatske lunarne sonde Luna-25 bila je aktivna 127 sekundi tokom prilagođavanja za ulazak u orbitu Meseca umesto planirane 84 sekunde i to je bio glavni uzrok pada sonde, izjavio je danas prvi čovek Roskosmosa Jurij Borisov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.