Deset uznemirujućih stvari koje niste znali o potonuću Titanika: Čovek preživeo zbog alkohola

Izvor: B92, 22.Jun.2023, 15:28

Deset uznemirujućih stvari koje niste znali o potonuću Titanika: Čovek preživeo zbog alkohola

U nedelju uveče je nestala mala podmornica Titan sa pet putnika.

Zalihe kiseonika su ograničene, a više brodova i aviona, uključujući i one američke i kanadske vojske, su uključeni u trku sa vremenom kako bi pronašli putnike. Kako prenosi Bi-Bi-Si, kapetan koji je vodio potragu rekao je: "Ne znamo gde su, da budem iskren”.

Zbog ove tragične situacije, potapanje Titanika, koji već 111 godina leži na dnu Atlantika, ponovo je privuklo veliku pažnju. Donosimo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vam činjenice o Titaniku koje možda ranije niste znali.

Titanik je dizajniran sa reputacijom nepotopivog broda. Međutim, sudar sa santom leda na prvom putovanju 15. aprila 1912. pokazao je da ni tada najnaprednija tehnologija nije bila imuna na katastrofu.

Titanik je imao samo 20 čamaca za spasavanje, iako je mogao da primi mnogo više. Iako je dizajn broda prvobitno uključivao 48 čamaca, 28 je otpisano kako bi palube bile manje gužve. Ovaj nedostatak je onemogućio spasenje mnogih ljudi.

Pekar Čarls Džogin preživeo je potapanje broda jer je te noći popio mnogo alkohola i to mu je zagrejalo telo. Zbog toga je u ledenoj vodi preživeo do zore, kada je spašen.

Osoblje broda nije bilo u potpunosti obučeno za postupanje u vanrednim situacijama. Nedostatak odgovarajuće obuke doprineo je haosu i poteškoćama tokom evakuacije. Takođe, putnici nisu bili dovoljno upoznati sa procedurama evakuacije i merama bezbednosti na brodu..

Masabumi Hosono je bio japanski državni službenik koji je preživeo potonuće broda, ali su ga ljudi mrzeli jer je izabrao da preživi umesto da umre zajedno sa ostalim putnicima na brodu.

Brod je mogao da izbegne tragediju da je ledeni breg primećen i prijavljen kapetanu samo 30 sekundi ranije nego što je u stvari.

Pre nego što je udario u santu leda i potonuo u okean, posada Titanika je šest puta upozorena na ovu opasnost. Ali oni su ignorisali upozorenja. Radio operateri su bili preplavljeni novom radio tehnologijom, što je rezultiralo ogromnim brojem poruka koje dolaze i odlaze.

>Isplivale mračne tajne i laži direktora o nestaloj podmornici<

Voda Atlantskog okeana je te noći bila izuzetno hladna, a nedostatak sredstava za grejanje ili toplotnu izolaciju u čamcima za spasavanje pogoršao je situaciju preživelih.

Knjiga Uzaludnost: Olupina Titana Morgana Robertsona govori o najvećem putničkom brodu na svetu, Titanu, i kako je potonuo nakon što je udario u santu leda. Roman je objavljen 14 godina pre potonuća Titanika.

Olupina Titanika otkrivena je 1985. godine, više od 70 godina nakon katastrofe, tokom američke vojne misije. Brod se prepolovio i usput pao na dno. Hiljade artefakata je izvučeno iz olupine i izloženo je u muzejima širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.