Dekan Arhitektonskog fakulteta: Nemamo pravni osnov da suspendujemo profesora VIDEO

Izvor: B92, 07.Jun.2022, 10:21

Dekan Arhitektonskog fakulteta: "Nemamo pravni osnov da suspendujemo profesora" VIDEO

Dvojicu predavača na Arhitektonskom fakultetu studentkinje optužuju za seksualno uznemiravanje, za koje kažu da se odvijalo godinama i naočigled svih. Kako je moguće to da uprava fakulteta ništa nije preduzela? Šta će učiniti sada kad je sve dospelo u javnost?

Tužilaštvo je po službenoj dužnosti pokrenulo postupak, a dekan Arhitektonskog fakulteta Vladimir Lojanica naveo je za TV Prva da do njega nije stigao nikakav dopis iz te institucije.

Sa druge strane, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naveo je da je juče u 16 časova stigla prva zvanična prijava fakultetu povodom ovog pitanja, te da imaju pravni osnov da procedura bude pokrenuta.

Navodi da je razgovarao sa jednim profesorom koji se pominje u optužbama studentkinja na društvenim mrežama, dok druga imenovana osoba više nije zaposlena na fakultetu kao stručni saradnik jer mu je istekao izborni period.

Seksualno uznemiravanje na Arhitektonskom fakultetu; Tužilaštvo pokrenulo istragu, fakultet neupućen

"Fakultet je reagovao i pokušao da deluje preventivno zbog sumnje da postoje slučajevi seksualnog uznemiravanja. Sve predispitne i ispitne obaveze imenovanog profesora preuzela je Komisija departmana za arhitekturu, da bismo sprečili eksalaciju na fakultetu i da studenti ne bi gubili tempo jer je ispitni rok pred vratima", navodi on.

"Imamo alate poput Pravilnika o sprečavanju seksualnog uznemiravanja na univerzitetu koje fakultet ima na raspolaganju. Službe zaštitnika građana izvršiće uvid u poslovanje fakulteta u primeni tih alata", kaže Lojanica.

Navodi da mu nije bilo poznato da se bilo kakve krive radnje dešavale na fakultetu.

"Za 26 rada koliko sam profesor i šest meseci koliko sam dekan nisam imao takve informacije. U svedočanstvima studentkinja na društvenim mrežama navode se datumi od 2015. godine, što je meni nepojmljivo, do mene nisu stizale nikakve informacije", navodi on za TV Prva.

Lojanica navodi da je atmosfera na fakulteta izuzetno neprijatna.

"U jeku priprema za prijemni ispit dolazi plamen krajnje neugodnih vesti protiv kojih moramo da se branimo, i da pokušamo da zaštitimo sve oštećene strane i da hitno reagujemo po svim aspektima koje nam po službenoj dužnosti zakon omogućava", ističe dekan Arhitektonskog fakulteta.

"Nemamo pravni osnov da suspendujemo profesora. Jedino ako tužilaštvo vodi krivični postupak protiv profesora postoji pravni osnov za suspenziju. Prijava pod punim imenom i prezimenom podneta fakultetu ne može da bude osnov za privremenu suspenziju", kaže Lojanica, te dodaje da mora da se pokrene postupak na osnovu prijave pod punim imenom i prezimenom, u tome učestvuje i Poverenik i druge institucije te da se pokrene disciplinski postupak, a disciplinska komisija odlučuje o statusu pojedinca protiv kog se vodi postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.