Dejvid Bekam  više od fudbalera

Izvor: B92, 18.Maj.2013, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejvid Bekam " više od fudbalera

Bivši kapiten fudblske reprezentacije Engleske Dejvid Bekam, koji je nedavno najavio da završava karijeru, svetsku slavu stekao je ne samo potezima na terenu, već i van njega, što mu je omogućilo da postane najpoznatiji sportista današnjice.

Kako ocenjuje britanski BBC, Bekam nije samo bio izvanredan fudbaler, već je postao jedan od najvećih brendova.

Njegovo lik možete da nađete svuda, na osvežavajućim pićima u supermarketima, bočicama parfema, farmerkama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i fudbalskim akademijama. Retko koji britanski fudbaler će uspeti da dobije mesto u Muzeju savremene umetnosti u Los Anđelesu, pored zvezda kao što su Tom Kruz, Vil Smit, Džordž Kluni i Opra Vinfri.

Tajna Bekamovog uspeha leži u marektingu i novim pristupima, koji su koristili njegovi savetnici i supruga Viktorija. Da iza svakog uspešnog muškarca stoji žena, najbolje se može videti na primeru njegovog braka sa pop zvezdom i bivšom članicom grupe "Spice Girls".

"Kapiteni engleske reprezentacije su se i ranije ženili pevačicama, ali nisu bili toliko uspešni. Viktorija je uvek bila uz njega, od venčanja su postali nerazdvojni i pomagali se međusobno u svojim karijerama", prenosi BBC.

Tokom karijere osvojio je 19 trofeja i jedini je engleski fudbaler u istoriji koji je osvojio titulu u četiri različite zemlje.

"Bekam nije mogao da pretrči protivnika, bio je prosečan u klizećim startovima i samo ponekad loptu udarao glavom, ali ne može se poreći da je posedovao preciznu i svestranu desnu nogu. Uspeo je na globalnom planu da nadmaši zvezde Junajteda Pola Skolsa i Rajana Gigsa, koji su bili kompletniji igrači i osvojili više trofeja sa Junajtedom, podseća BBC.

Britanski medij navodi da je Bekam svojim nastupima u javnosti razbio uvreženo mišljenje da su fudbaleri razmažene zvezde. Bio je i ostao besprekorno pristojan u razgovrima sa novinarima i javnim nastupima.

Bekam je karijeru počeo u Mančester Junajtedu za koji je igrao od 1993. do 2003. godine i sa kojim je osvojio 10 trofeja, uključujući Ligu šampiona i šest titula prvaka Engleske.

Posle Junajteda, put ga je vodio u madridski Real čiji član je bio četiri sezone, a od kraljevskog kluba se 2007. godine oprostio titulom u Primeri. Kasnije je otišao u Los Anđeles Galaksi u kojem je za pet sezona zaradio 250 miliona dolara, a na terenu je vratio uloženo sa dva trofeja MLS kupa.

Od januara ove godine član je Pari Sen Žermena. Engleski fudbaler je u dva navrata igrao i na tromesečnim pozajmicama u italijanskom Milanu. Bekam je za selekciju Engleske debitovao 1996. godine, a ukupno je odigrao 115 mečeva i postigao 17 golova za selekciju "Gordog Albiona".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.