Deda Ti-Reksa: Bio je dugačak 9 metara i imao prste od 57 cm

Izvor: B92, 29.Okt.2017, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deda Ti-Reksa: Bio je dugačak 9 metara i imao prste od 57 cm

Trag fosilnih otisaka stopala sa tri prsta, dugačkih 57 centimetara, pokazuje da je ogromni dinosaurus mesožder harao južnim delovima Afrike pre 200 miliona godina, u vreme kad je većina dinosaurusa grabljivaca bila srednjeg rasta.

Naučnici su opisali otiske stopala iz drevnog rečnog korita u Lesotu i procenili da je dinosaurus, koga su nazvali Kajentapus ambroholohali, bio dugačak oko devet metara.

Iako nisu pronađeni nikakvi fosilni ostaci kostiju, naučnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su zaključili da se radilo o ogromnom teropodu - dvonožnom mesožderu iz grupe dinosaurusa kojima su pripadali i tiranosaurus i giganotosaurus. Iz teropoda su se kasnije razvile i ptice.

Kajentapus je živeo u ranom razdoblju jure, neposredno posle masovnog izumiranja grabljivih gmizavaca koji su živeli u prethodnom razdoblju - trijasu, kada su se dinosaurusi prvi put pojavili.

"Naše otkriće potvrđuje hipotezu da su teropodi postajali veliki relativno rano u svojoj evoluciji, ali očigledno ne pre razdoblja koje označava prelaz iz trijasa u juru", kaže paleontolog Fabien Knol iz španske fondacije "Dinopolis" i britanskog Univerziteta u Mančesteru.

Ne postoje skeletni ostaci tako velikih dinosaurusa mesoždera iz tako ranog razdoblja njihovog razvoja, koji je živeo na južnoj polovini superkontinenta Gondvane.

Postoje, međutim, drugi fosilni otisci stopala iz Poljske, koji pokazuju da je teropod slične veličine naseljavao superkontinent Laurasiju otprilike u isto vreme.

Fosilni ostaci teropoda slične veličine datiraju tek iz razdoblja 30 miliona godina kasnije, navodi Knol. Otisci stopala pronađeni su na mestu koje je nekad bilo rečno dno.

"Radi se o prvom dokazu veoma velikog mesoždera, koji je tumarao tim područjima kojima su dominirali razni biljojedi, svaštojedi i mnogo manji dinosaurusi grabljivice", dodaje paleontološkinja Lara Sisio sa Univerziteta u Kejp Taunu u Južnoafričkoj republici.

Rezultati istraživanja objavljeni su u sredu u časopisu "Plos One".

Druga grupa naučnika je, u četvrtak u časopisu "Scientific Reports", opisala još jednog "novog" dinosaurusa, koga su nazvali Materonodon provincialis, koji je živeo pre 70 miliona godina, a čiji su fosilni ostaci otkriveni na jugu Francuske. Uočljivo obeležje Materonodona su njegovi veliki zubi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Djed T-Rexa bio dugačak 9 metara, imao prste 57 cm

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Okt.2017

Trag fosilnih otisaka stopala sa tri prsta, dugačkih 57 centimetara, pokazuje da je ogromni dinosaurus mesožder harao južnim dijelovima Afrike prije 200 miliona godina, u vrijeme kad je većina dinosaurusa grabljivaca bila srednjeg rasta...Naučnici su opisali otiske stopala iz drevnog riječnog korita...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.