Decu nisu izvodili napolje da bi ih zaštitili od zlog sveta

Izvor: Blic, 29.Nov.2011, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Decu nisu izvodili napolje da bi ih zaštitili od "zlog sveta"

Češka policija oduzela je u Pragu dvoje dece, trogodišnjeg sina i jedipogodišnju ćerku, roditeljima koji ih, navodno da ih zaštite od zlog sveta, nijednom nisu izveli napolje, a deca nisu ni znala šta je to igračka.

Dečak i devojčica su od rođenja živeli zatvoreni u stanu u centru Praga, majka ih je rodila kod kuće, pa nemaju ni krštenice niti su prijavljeni lekaru.

Policija ih je otkrila sasvim slučajno, kada je na žalbu suseda došla da interveniše >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u tom stanu još proletos, ali za slučaj je javnost saznala tek sada, kada je presuđeno ko će biti staratelj dece.

"Brat i sestra su fizički bili u redu ali vidljiva je duševna deprivacija. Izgleda da kod kuće nisu imali nikakve igračke, na nogama nikada nisu imali cipele a nisu umeli da koriste ni pribor za jelo", ispričao je pedijatar František Šnajberg.

"Roditelji su bili uvereni da se odlično brinu o deci. Izolovali su ih navodno u nastojanju da ih zaštite od zlog sveta", kazala je socijalna radnica koja prati slučaj Kateržina Jehova.

Psiholozi i dečiji lekari slažu se da će posebno kod starijeg deteta takva izolacija ostaviti velike posledice.

"Deca su poverena starateljskoj porodici. Prebacivanje u novu sredinu su savladali bez vidljivih problema i polako se adaptiraju", kazao je portparol Okružnog suda u Pragu Zdenjak Doudera koji je odlučio da decu poveri babi i dedi.

Roditelji, koji su poklonici alternativnog životnog stila, za decu su izgubili potpuno interesovanje. Policija za sada nije saopštila da li će biti optuženi za zanemarivanje brige o detetu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prag: Nisu puštali decu van kuće

Izvor: B92, 29.Nov.2011

Prag -- Češka policija oduzela je u Pragu dvoje dece roditeljima koji ih nijednom nisu izveli napolje, a deca nisu ni znala šta je to igračka...Trogodišnji dečak i devojčica od jedne i po godine su od rođenja živeli zatvoreni u stanu u centru Praga, majka ih je rodila kod kuće, pa nemaju ni...

Nastavak na B92...

DECU DRŽALI ZATOČENU DA IH ZAŠTITE OD ZLOG SVETA

Izvor: Kurir, 29.Nov.2011

Majka ih je rodila u kući, a mališani nisu imala igračke, išla su bosa i jela rukama..PRAG - Češka policija oduzela je u Pragu dvoje dece - trogodišnjeg sina i jednoipogodišnju ćerku - roditeljima koji ih, navodno da ih zaštite od zlog sveta, nijednom nisu izveli napolje, a deca nisu ni znala...

Nastavak na Kurir...

Decu držali u zatočeništvu da ih zao svet ne bi pokvario

Izvor: Vesti-online.com, 29.Nov.2011

Češka policija oduzela je u Pragu dvoje dece, trogodišnjeg dečaka i jedipogodišnju devojčicu, roditeljima koji ih radi zaštite od zlog sveta, nijednom nisu izveli napolje, a deca nisu znala ni šta je to igračka...Dečak i devojčica su od rođenja živeli zatvoreni u stanu u centru Praga, majka...

Nastavak na Vesti-online.com...

Decu držali u kući da ih zaštite od „zla iz sveta"

Izvor: Press, 29.Nov.2011

Češka policija oduzela je dvoje dece paru iz Praga zato što ih nisu puštali da izlaze iz kuće „zbog straha od zla koje dolazi iz sveta", piše češki iDnes

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.