Dečaci mučili mačku i snimali sve mobilnim - ko je, zapravo, kriv? VIDEO

Izvor: B92, 24.Sep.2021, 17:22

Dečaci mučili mačku i snimali sve mobilnim - ko je, zapravo, kriv? VIDEO

Dva dečaka, starosti 14 i 16 godina u cilju zabave mučili su mačku, a zatim je bacili na pod. Mačka je uginula, a ove jezive scene dok je jedan dečak vršio nasilje nad živiotinjom, drugi dečak je snimao telefonom.

Nažalost ovo nije prvi put... šta nas je navelo na razmišljanje kada su deca od obožavanja životinja postala mučitelji istih i gde su takav model ponašanja mogli da vide? Snežana Milovanović iz Udruženja za slobodu životinja gostovala je na TV Prva i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << govorila o ovakvom vidu nasilja.

"Tu je praktično reč o adolescentima i reč je o tome da su oni mučili malo stvorenje koje nije imalo šanse da ostane u životu. To su radili potpuno nesvesni cele te situacije i bez osećaja, što je jako indikativno. Ceo slučaj asocira na jedan slučaj koji je opisan na Nacionalnom institutu za zdravlje i nauku u kome se opisuju takozvani bioekološki modeli u kojima adolescenti odrastaju u sistemu u kojem su u interakciji sa celim svojim društvom. To je jedna studija koja je ozbiljno rađena i u njoj su opisana četiri slučaja, a treći slučaj se odigrao u Holandiji i vrlo je sličan ovome", priča Snežana Milovanović.

Iz ovog slučaja je izveden zaključak da se od nasilja koje dete posmatra u porodici kopiraju nesocijalizovani obrasci ponašanja koji vode ka incidentnom ponašanju kod dece.

"Deca su tada takođe mučila mače, a u zakonu Holandije je bila obaveza da se o slučaju obaveste roditelji. Ceo taj slučaj je iznesen da bi se analizirale greške koje su tu napravljene. Roditelji su smatrali da to nije ništa strašno, čak su dali detetu novac za sladoled da bi smirili situaciju. Danas je to drugačije. Ozbiljno se analizira situacija u porodičnom okruženju jer takve vrste nasilja su u korelaciji sa nasiljem koje se događa u kući", rekla je sagovornica.

Deca koja imaju ljubimce i koja posmatraju nasilje u porodičnom domu, kako kaže Snežana Milovanović, vrlo često postaju nasilna prema životinjama.

Detaljnije u videu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.