Deca preterano izložena seksualnim prizorima

Izvor: S media, 12.Mar.2010, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca preterano izložena seksualnim prizorima

Istraživanje sprovedeno u Britaniji je pokazalo da su deca u toj zemlji izložena preteranoj količini seksualnih prizora u štampi, na televiziji, internetu, kroz video igrice i muzičke spotove.

To je zaključak izveštaja grupe psihologa sastavljenog na zahtev britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Autori izveštaja, između ostalog, pozivaju ministarstvo da iskoristi svoja ovlašćenja kako bi ograničilo pristup dece takvim prizorima.

Deca su na >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sve strane izložena prizorima seksualne prirode kažu autori izveštaja i ističu da takav oblik "hiperseksualizacije" utiče na ponašanje dece i mladih, mnogo više nego u prethodnim generacijama.

Psiholozi su ustanovili da je sve više seksističkog ponašanja, seksualnog uznemiravanja, pa i nasilja među tinejdžerima.

"Seksualizacija dece stiže sa strana koje vam možda ne bi odmah pale na pamet. Nisu to samo mediji, nisu to samo reklame - to je odeća namenjena daci, to je jezik koji čuju oko sebe, to su igračke kojima se igraju...

Nanesena šteta se, takođe, manifestuje na različite načine - broj dece mlađe od 18 godina optužene za seksaulne delikte raste", izjavila je za BBC jedan od autora izveštaja doktor Linda Papadopulos, klinički psiholog, specijalista za uticaj medija na decu, posebno na devojčice.

"Takođe, sve je više i to sve mlađe dece koja imaju anoreksiju i druge poremećaje ishrane, sve je više mladih koji idu na plastične operacije. Ta opsednutost izgledom se poslednjih godina donekle promenila, na jedan perfidan način. Već nekoliko decenija poruka koju devojke i devojčice dobijaju iz medija je da moraju da budu lepe i mršave - danas poruka glasi da moraju da budu lepe, mršave i seksi."

Doktor kaže da ima spasa. "Na prvom mestu je obrazovanje - decu moramo da uputimo u odnose polova, da ih učimo rodnoj jednakosti. Istovremeno, moramo da im pokažemo kako mediji funkcionišu, da im objasnimo da su fotografije koje vide u časopisima rezultat kompjuteske obrade i retuširanja, da razgovaramo s njima o njihovom ličnom doživljaju onog što vide i uticaja koji to ima na sliku koju formiraju o sebi."

"Istovremeno", dodaje ona, "roditelji imaju obavezu da paze čemu su deca sve izložena. Naravno da to nije lako, posebno otkako se internet upleo u naše živote, ali ne možemo ih pustiti da gledaju šta im padne na pamet.

Papadopulos navodi da je televizija u Britaniji već regulisana i određene vrste sadržaja ne smeju da se emituju pre 9 sati uveče.

Izvor: Tanjug

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.