Dao krv za nepoznatog ranjenika, pa sutradan otišao na front

Izvor: B92, 29.Apr.2021, 17:45

Dao krv za nepoznatog ranjenika, pa sutradan otišao na front

Budimir Gajić je prvi dobrovoljni davalac krvi na Balkanu, a spomen bista u njegovu čast nalazi se u Ljigu.

Budimir Gajić, ugledni trgovac rakijom, otac šestoro dece, ali i hrabri borac na prvoj liniji fronta, rođen je 25. juna 1879. godine u selu Ivanovci u okolini Ljiga.

Na predlog dr Nikole Krstića, hirurga iz Beograda i solunskog borca, Budimir Gajić se, krajem 1916. godine u poljskoj bolnici u okolini Soluna, prvi javio kao dobrovoljac i dao 500 ccm krvi za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nepoznatog ranjenika. Sledećeg jutra odbio je ponuđenu poštedu i sa svojim saborcima otišao u novu borbu.

"Budimir je tada dao dobrovoljno i besplatno krv, a po ovim najvišimprincipima humanosti se i danas u svetu prikuplja ova dragocena tečnost. Naime, njegova krv nije primenjena odmah, već kasnije kada je bilo potrebno jednom teškom ranjeniku kao indirektna transfuzija - to jest na način na koji mi to i danas radimo.

Ovim su dva naša velika pretka, na početku dvadesetog veka među prvima u svetu , a prvi u Evropi realizovali fantastičnu zamisao da krv čeka pacijenta, na ponos nama, njihovim potomcima, za primer celom svetu“, kažu u ljiškom Crvenom krstu.

Kako bi odali zasluženu zahvalnost i priznanje ovom izuzetnom čoveku Crveni krst Ljig, u saradnji sa lokalnom samoupravom, 3. decembra 2006. godine otkrio je spomen bistu u čast Budimiru Gajiću. Obeležavanje stogodišnjice prvog dobrovoljnog davanja krvi u junu 2016. godine bilo je upravo ispred biste ovog humaniste.

"Dati krv i spasiti život bolesnom i povređenom, koga ne poznajemo i nećemo bez sumnje nikad upoznati, najlepše je i najplemenitije delo koje može ispuniti humano biće.Budimirovi naslednici su takođe, dobrovoljni davaoci krvi a ljiški crveni krst beleži odlične rezultate", rekli su u Crvenom krstu.

Budimir Gajić bio je borac Četvrtog Takovskog puka šumadijske divizije Drugog poziva. U Balkanskim ratovima dobija čin narednika.

Tokom 1914. godine, na položaju Mokra Gora u borbi sa Turcima, teško je ranjen u nogu, a sedam meseci kasnije, taman oporavljen, na položaju Vardište, u borbi sa Bugarima, ranjen je i u drugu nogu.

Ponovo oporavljen, pomažući se štapom, sa našom vojskom prelazi Albaniju. Nosilac je Karađorđeve zvezde, Medalje Obilića, Ordena francuske legije časti i Medalje za humanost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.