Danas je Međunarodni dan poljupca: Najzanimljivije činjenice o strastvenom ljubljenju

Izvor: B92, 06.Jul.2023, 16:01

Danas je Međunarodni dan poljupca: Najzanimljivije činjenice o strastvenom ljubljenju

Najlepši izraz intimnosti i prisnosti među ljudima

Šesti jul je ustanovljen kao Međunarodni dan ljubljenja od kada je pre par godina u Velikoj Britaniji održano takmičenje u ovoj disciplini. Trenutni svetski rekord u dužini poljupca je 58 sati, 35 minuta i 38 sekundi. U proseku ljudi provedu oko 400 sati ljubeći se, a minut jednog strastvenog poljupca sagori kalorija koliko i minut brzog hoda.

Prvi tragovi u istoriji vezani za ljubljenje javljaju se 15 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vekova pre nove ere. Tada je ljubljenje bilo povezano sa mirisom. U dokazima iz 1.500. godine p.n.e. poljubac je opisan kao njuškanje.

U toku ljubljenja dolazi i do biološke razmene informacija. Tela proveravaju da li se miris, ukus i dodir slažu sa drugom osobom, piše "Daily Star".

Poljubac za dobro jutro ili pred odlazak na posao čine partnere srećnijima, zadovoljnijima ali i produžavaju život.

Moguće je postati i zavisnik od ljubljenja. Usne u sebi imaju nervne završetke koji šalju signale mozgu svaki put kada dođe do poljupca. Tada se oslobađaju hormoni sreće serototnin i dopamin, kao i pri uzimanju narkotika, samo što je ljubljenje zapravo veoma zdravo.

Ljubljenje nije samo stvar ljubavi i privlačnosti. Kada spojite usne, sa vama posebnom osobom, ubrzavaju se puls i metabolizam, što je dobro za opšte zdravlje.

U nastavku pročitajte još nekoliko zanimljivih činjenica o poljupcima koje će vas iznenaditi:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.