Danas i vegeterijanci slave svoj dan

Izvor: B92, 01.Okt.2023, 13:42

Danas i vegeterijanci slave svoj dan

Ovaj dan se proslavlja već decenijama.

Svetski dan vegetarijanaca ustanovilo je Severnoameričko vegetarijansko društvo još 1977. godine kako bi pomoglo u promociji vegetarijanskog načina života i edukaciji ljudi o zdravstvenim i društvenim prednostima izbacivanja mesa iz ishrane.

Da li ste znali da je otprilike svaka deseta osoba na svetu vegetarijanac? Ta cifra često šokira ljude. To je više nego što biste verovatno očekivali, zar ne? Mnogi ljudi su takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iznenađeni kada saznaju da je Indija zemlja koja ima najmanju potrošnju mesa po glavi stanovnika širom sveta.

Na Svetski dan vegetarijanaca slavimo sve dobre stvari koje su povezane sa vegetarijanstvom. Ovo je dobra prilika da se pokaže ljudima da i dalje možete da uživate u hrani i ako će vaš obrok biti bez mesa i koje sve prednosti sa sobom nosi smanjenje konzumiranja mesa.

Čak i ako sami niste vegetarijanac, možete proslaviti Svetski dan vegetarijanaca tako što ćete ovaj dan jesti obroke bez mesa, nikad se ne zna, možda vas ovo inspiriše uvedete ovu praksu češće, na primer jednom nedeljno.

Postoji niz različitih prednosti koje su povezane sa smanjenjem konzumacije mesa. Prvo, postoje zdravstveni benefiti. Vegetarijanska dijeta obično uključuje konzumiranje mnogo dobrih stvari koje obično ne možete pronaći u mesu. Ovo uključuje veliki broj fitokemikalija, nezasićene masti, magnezijum, vitamine E i C, folnu kiselinu i vlakna. Ovo se prevodi u niži krvni pritisak, smanjen rizik od srčanih bolesti, a takođe i niži holesterol.

Vegetarijanstvo takođe nudi niz različitih prednosti u pogledu životne sredine. Ovo ne samo da ne ugrožava životinje, već́ je za hranu biljnog porekla potrebno manje poljoprivredne površine resursa i energije. Stočarstvo zauzima 77 odsto svih poljoprivrednih površina na Zemlji uprkos tome što snabdeva samo 17 odsto zaliha hrane čovečanstva.

Uzgajanje životinja doprinosi klimatskim promenama više nego emisija izduvnih gasova iz celog sektora transporta. Emisije iz stočarske poljoprivrede potiču iz tri glavna izvora: pretvaranje šuma i prerija u pašnjake i obradive površine, proizvodnja stočne hrane i varenje životinja i razgradnja otpada.

Za one koji nikako ne mogu bez mesa alternativa može biti meso na biljnoj bazi koje postaje sve popularnije i zastupljenije. Kombinovanjem sastojaka na nove načine može se pružiti kompletan kulinarski doživljaj mesa bez potrebe za pravim mesom. Meso na biljnoj bazi se neprimetno uklapa u kulinarsku tradiciju potrošača, a da pri tome eliminiše prepreke za promenu ponašanja.

Ljudi se iz različitih pobuda priklanjaju vegetarijanstvu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.