Danas bi se u staroj Jugoslaviji obeležio Dan boraca, ali neki ga i dalje slave VIDEO

Izvor: B92, 04.Jul.2021, 12:36

Danas bi se u staroj Jugoslaviji obeležio Dan boraca, ali neki ga i dalje slave VIDEO

Duže od pola veka 04. jul, Dan boraca obelezavao se kao drzavni praznik u bivsoj Jugoslaviji. Iako je ukinut, mestani sela Prijevor kod Čačka cuvaju tradiciju i sećanja na neka prosla vremena.

Dan borca je bio državni praznik u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji i Saveznoj Republici Jugoslaviji, koji se obeležavao 4. jula.

Ovaj dan je nazivan i "praznik ustanka naroda Jugoslavije", obeležavao je godišnjicu sednice Politbiroa Centralnog komiteta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Komunističke partije Jugoslavije, održane 4. jula 1941. godine u Beogradu, na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka.

Za državni praznik je proglašen 26. aprila 1956. godine i obeležavao se svake godine u čitavoj zemlji. Posle raspada SFR Jugoslavije, postao je državni praznik Savezne Republike Jugoslavije, ali se kasnije obeležavao samo u Srbiji, gde je ukinut 2001. godine odlukom Vlade Srbije.

Meštani se Prijevor obeležavaju ovaj dan punih 20 godina, u tom selu se okupljaju potomci boraca iz Prvog i Drugog svetskog rata, a danas su tu i borci sa Košara i Pastrika.

Grad Čačak je obnovio spomenike i obezbedio uslove za okupljanje, a položeni su i venci, rekao je međtanin sela Bane Drobnjak, za "TV Prva" .

Opširnije u videu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dan borca kao državni praznik ukinut pre 20 godina, ali meštani sela Prijevor čuvaju uspomenu VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 04.Jul.2021

Današnji datum - 4. jul, duže od pola veka širom bivše Jugoslavije proslavljao se kao državni praznik i Dan borca.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.