Dan kada se Apolo spustio u Beograd

Izvor: B92, 04.Okt.2014, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan kada se "Apolo" spustio u Beograd

Pre 44 godine na ondašnjem Trgu Marksa i Engelsa bio je postavljen svemirski brod. „Apolo 10“, koji je obleteo Mesec 31 put, bio je izložen na centralnom mestu, u srcu grada.

Nekada je Trg Nikole Pašića nosio ime Marksa i Engelsa, tvoraca ideologije komunizma, a pre više od četiri decenije na njemu je bio postavljen pravi svemirski brod. Otkud kosmička „lađa“ u našem glavnom gradu?

Kako izveštavaju „Novosti“ od 12. septembra 1970. godine, „Beograđani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su mogli da razgledaju komandni modul ‘Apola 10’ koji su Amerikanci od milošte prozvali ‘Sandi’“.

U isto vreme bio je izložen i mesečev modul „Čarli Braun“, u kome su američki astronauti Judžin Sernan, Džon Jang i Tomas Straford godinu dana ranije 31 put obleteli Mesec.

- Posle Ljubljančana, koji su pre dva dana videli module, uskoro će ih videti i građani Skoplja - beleže ondašnje „Večernje novosti“. - Posle posete glavnom gradu Makedonije, moduli će otići u Bugarsku.

Zainteresovani posetioci mogli su da vide unutrašnjost modula, kao i prostor u kojem su boravili astronauti. Tako su lako mogli da stvore predstavu kako je bilo uzbudljivo leteti stotinama hiljada kilometara od kuće.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.