Da li znate koje zemlje nisu priznale Hrvatsku? ANKETA

Izvor: B92, 15.Jan.2024, 18:37

Da li znate koje zemlje nisu priznale Hrvatsku? ANKETA

Danas se u Hrvatskoj obeležava 32. godišnjica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

15. januara 1992. godine nju su priznale članice tadašnje Evropske zajednice, a Nemačka je tog dan odmah uspostavila i diplomatske odnose s Hrvatskom.

Ipak, ono što je malo poznato jeste da Republiku Hrvatsku kao nezavisnu državu nisu priznale četiri zemlje. To su Butan, Liberija, Niger i Tonga. Među zemljama koje su relativno nedavno priznale Hrvatsku su Somalija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja je to učinila u februaru 2022., dok su Srednjoafrička Republika i Togo to učinili isti dan - 18. septembra 2023. godine.

Pedesetak zemalja nikad nije formalno donelo odluku o priznanju, ali su uspostavile diplomatske odnose što se tretira kao priznanje.

Od opštepriznatih zemalja Hrvatsku je prvi priznao Island, 19. decembra 1991.

Dana 15. januara 1992. Hrvatsku je priznalo svih 12 tadašnjih članica Evropske unije, kao i Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švajcerska. Sledećeg dana usliedilo je priznanje još zemalja, a do kraja januara Hrvatsku su priznale 44 države.

Zato se 15. januar obeležava kao dan državnosti - Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Rusija je Hrvatsku priznala u februaru, Japan u martu, SAD u aprilu, a Indija u maju. Do 31. decembra 1995. Hrvatsku su priznale 124 države. Hrvatska i SR Jugoslavija sklopile su Sporazum o normalizaciji odnosa, koji je uključivao uzajamno priznanje, 23. avgusta 1996., a uspostavile su diplomatske odnose 9. septembra iste godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Da li znate koje zemlje nisu priznale Hrvatsku?

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Jan.2024

​ZAGREB - Danas se u Hrvatskoj obilježava 32. godišnjica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. ​15. januara 1992. godine nju su priznale članice tadašnje Evropske zajednice, a Njemačka je tog dan odmah uspostavila i diplomatske odnose s Hrvatskom.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.