Da li u Srbiji treba uvesti zakon o trećem rodu i istopolnim zajednicama? VIDEO

Izvor: B92, 14.Avg.2023, 12:48

Da li u Srbiji treba uvesti zakon o trećem rodu i istopolnim zajednicama? VIDEO

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao ej da dok je na ovoj funkciji, neće potpisati zakon o mogućnosti uvođenja trećeg roda kod ljudi.

Ova njegova izjava naišla je na oprečna mišljenja, a o tome da li bi u našoj zemlji trebalo priznati treći rod, govorili su danas u emisiji "Jutro", televizije Prva, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, Aleksandar Šešelj, kao i LGBT aktivista Marko Mihailović.

Marko Mihailović najpre se dotakao zakona o istopolnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << brakovima, što je takođe bila jedna od tema emisije.

"Što se tiče istopolnih brakova, moram reći građanima da to niko nije tražio, pošto postoji zabrana Ustava Republike Srbije, jer on definiše brak kao zajednicu muškarca i žene, pa ne postoji mnogo prostora za to. Sa druge strane, zakon o istopolnim zajednicama jedan je od zahteva Prajda i LGBT+ zajednice što se pominje već 20 godina. Uloga zakona jeste da reguliše postojeće odnose i da građanima olakša mogućnosti, a ovakvi parovi koji žive zajedno, uveliko postoje u Srbiji. To bi takvim parovima olakšalo život i doprinelo dostojanstvu. Velika uvreda i poniženje, za mene kao građanina ove zemlje, jeste to što je predsednik rekao da neće potpisati zakon o istopolnim zajednicama. Mislim da stvarno nije u redu da predsednik jedne zemlje otvoreno kaže da ne bi pomogao svojim građanima da žive dostojanstveno", rekao je Mihailović, dok se Šešelj nadovezao govoreći da se istopolna zajednica ustavom i zakonima ne bi trebalo izjednačiti sa brakom.

"Taj zakon je bio iskopiran kao zakon o braku, a istopolna zajednica i brak ne mogu biti isto. Razlika je u tome što je brak jedna društvena kategorija, institucija koja ima svoju ulogu, koja je, na kraju krajeva i ustavna materija i podrazumeva se šta je cilj braka. To ne mora da stoji u zakonu ali cilj je svakako stvaranje porodice", priča Šešelj koji smatra da se mora napraviti razlika, tako da bi se istopolna zajednica regulisala nekom eventualnom kategorijom, formulacijom i registracijom kod notara.

Oni su se zatim osvrnuli na pitanje trećeg rodnog identiteta.

"Ja mislim da je mnogo važnije od ove teme i nisam siguran da je treba dovoditi u vezu sa onim što je predsednik Vučić rekao o takozvanom "vouk" pokretu. Ja mislim da se on dobro izrazio, da je to stvarno ludilo. Ono je pre svega usmereno na decu i usmereno je u kreiranju, proizvodnji tih novih nekih seksualnih identiteta. I da se zaista postavlja pitanje da li su ti ljudi normalni. Kada pogledamo samo te primere koje nam dolaze iz inostranstva, kada vidimo šta izlazi u njihovim medijima i slično, da je na primer jedna devojčica izbačena iz škole u Engleskoj, koja se suprotstavila drugoj devojčici u istom odeljenju, koja je za sebe tvrdila da je ona mačka. Molim vas, pa pazite, ali to se desilo i nisu to objavili neki tamo alternativni mediji i ne znam šta. Mislim da ih ne treba dovoditi u vezu sa tim stvarima, ali takve stvari se pojavljuju, fluidni seksualni identitet, ujutru sam muško, uveče sam žensko i ostale stvari.

Postoji taj pokret na zapadu koji je izrazito totalitarnog karaktera i koji je usmeren prema deci, gde se podstiču deca da se ne izjašnjavaju da su dečaci ili devojčice, dok ne donesu oni sami odluku, što mislim da je veoma veliki pritisak i da je to totalitarna represija prema deci na zapadu. Dakle, to se događa, primera je mnogo i oni su zaista nešto od čega mi treba da se čuvamo, odnosno što mi ne treba da dozvolimo. Pošto deca ne mogu da upravljaju motornim vozilom, ne mogu da sede čak ni napred, ukoliko nemaju dovoljno godina na prednjem sedištu u vozilu, ne mogu da potpišu ugovor, ne mogu da preuzmu nikakvu obavezu, ne mogu mnoge stvari da urade, a mogu da promene pol? Dakle, oni ne mogu sve te stvari koje odrasli mogu, ali im se poručuje da treba da razmišljaju o promeni pola i da dovedu pitanje to koliko su oni pola i šta oni treba da budu u budućnosti. Dakle, tu se vrši zaista jedan veliki pritisak i ja mislim da je to nešto što ne sme u Srbiji da se dozvoli, iako očekujemo sigurno u budućnosti da će se i prema državama kao što je Srbija takav pritisak naći da se o tome razgovara i da se to polako uvodi u naš sistem", rekao je gospodin Šešelj, dok je Mihailović zaključio:

"Izražavanje rodnog identiteta je stvar na koju svako ima pravo."

Opširnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.