Da li su žene dovoljno jake za vojsku?

Izvor: B92, 03.Jan.2014, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li su žene dovoljno jake za vojsku?

Više od pola žena u američkim marincima ne mogu uraditi tri zgiba što je minimum po standardu koji je trebalo da stupi na snagu početkom ove godine.

Zbog tog problema je Korpus mornaričke pešadije SAD predložio odlaganje standarda koji je bio i deo procesa za integraciju žena u borbene jedinice.

To odlaganje je dovelo do žustre debate u vojsci da li su žene dovoljno fizički snažne za neke od poslova u vojsci, budući da bi za žene trebalo da do 2016. da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << budu otvorena i mesta u borbenim timovima.

Komandant marinaca Džejms Amos želi da ljudi koji vode obuke nastave da prikupljaju podatke i osiguraju da ženama marincima bude pružena najbolja šansa za uspeh, rekla je portparolka marinaca Morin Krebs.

Počevši od ove godine, sve žene marinci bi trebalo da budu sposobne da urade najmanje tri zgiba na godišnjem pregledu fizičke pripreme, a osam za savršenu ocenu. Novi standard je isproban 2013. na ženama regrutima u Južnoj Karolini, ali je samo 45 odsto žena ispunilo taj standard, rekla je Krebs.

Veruje se da je za zgib potrebna snaga mišića koja je neophodna za obavljanje uobičajenih zadataka poput penjanja uza zid ili konopac, ili nošenje teške municije.

Zvaničnici smatraju da ne postoji medicinski rizik od stupanja na snagu novog standarda, ali da postoji velika opasnost od smanjenja broja žena među regrutima ili čak odlaska žena koja su već u službi, rekla je Krebs.

Odluka da se suspenduje predviđeni sandard je "jasan pokazatelj" da planovi za stavljanje žena u borbene timove neće funkcionisati, rekla je Ilejn Doneli, predsednica konzervativnog Centra za vojnu spremnost i oštra kritičarka primanja žena u pešadiju.

U jesen 2012. samo dve žene iz marinaca su se prijavile za obuku za pešadijske podoficire u bazi u Virdžiniji i obe nisu uspele da je završe.

Sledeće jeseni tri žene su postale prve koje su u Južnoj Karolini završile kurs za podoficire. One su prošle iste testove kao i muškarci, među kojima je marš od 19 kilometara s 36 kilograma opreme.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.