Da li su virusi živi?

Izvor: Domino Magazin, 28.Sep.2015, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li su virusi živi?

I pored toga što su drugačiji od svega na zemlji danas...

Virusi su ipak živi. I ne samo to već imaju zajedničku evolutivnu istoriju sa bakterijama, biljkama, životinjama i gljivama koje danas poznajemo.

Biolozi Gustavo Caetano Anolles i Arshan Nasir su uporediti proteine 3460 virusa i 1620 ćelija i ustanovili da osnovne strukture, koje proteinima daju kompleksan oblik, baš kao i genetski kod svih ćelija i virusa nose zajedničke karakteristike.

Uz >> Pročitaj celu vest na sajtu Domino Magazin << to, naučnici tvrde i da su odgovorili na pitanje - da li su virusi uopšte živi.

Oni misle da jesu i da ima sve više dokaza da se mogu smatrati živim organizmima, a ne samo paketićima genetskog materijala. Naučnici ne mogu da se slože oko ovog pitanja, pošto virusi sami ne mogu da se razmnožavaju već im je za to potrebno da se ubace u ćeliju. Uz to nemaju metabolizam, hemijski proces koji proizvodi energiju neophodnu za život.

"Virusi jesu živi organizmi i samo koriste drugačiji način reprodukcije koji podrazumeva osvajanje ćelije", kažu naučnici dodajući da i neke parazitske bakterije koriste slične tehnike.

Caetano-Anollés i Nasir tvrde kako ćelije i virusi po svemu sudeći imaju zajedničkog predaka, organizam koji zovu proto-viroćelija.

On se pojavio tako rano u istoriji života da izgleda sasvim drugačije od ćelija koje danas poznajemo.

Nastavak na Domino Magazin...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Domino Magazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Domino Magazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.