Da li ste za uvođenje uniformi u školama? Preteruje se u nadmetanju sa brendovima VIDEO/ANKETA

Izvor: B92, 30.Avg.2023, 12:44

Da li ste za uvođenje uniformi u školama? "Preteruje se u nadmetanju sa brendovima" VIDEO/ANKETA

Ne stišava se bura nakon što je jedna beogradska gimnazija donela odluku o novim pravilima oblačenja u školi.

Trinaesta beogradska gimnazija je donela odluku o novim pravilima oblačenja u školi, što se ubrzo proširilo na društvenim mrežama. Naši čitaoci su imali priliku da se u anketi izjasne povodom toga da li podržavaju odluku ove gimnazije, pa je tako za zabranu nošenja helanki, trenerki, majica na bretele, kratkih sukanja i ostalog, glasalo 5.776, dok je protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bilo 725 čitalaca.

O ovoj temi, kao i o tome da li su uniforme dobro rešenje, govorilo se i u emisiji Jutro na Prva TV, a svoje mišljenje o tome su dali Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija, Snežana Anđelić, psihoterapeutkinja i Robert Čoban, direktor Color Press grupe i otac jedne srednjoškolke i jedne studentkinje.

"To je neka vaspitna uloga škole, kada završe školu, neće svi biti jednaki, moraju da shvate da postoje razlike, ali to što nosi neku marku ne znači da je inteligentniji, možda će zbog znanja onaj ko sada manje ima kasnije imati više kada se zaposli. Nisam za uniforme, to nas vraća u raniji period gde je postojao privid da smo jednaki, a nismo svi jednaki. To se rešava pravilnikom", rekao je Markov.

Robert Čoban je istakao kako smo apsolutno opterećeni brendovima i društvenim mrežama, te da se u tim stvarima jako preteruje.

"Nema potrebe da neko dete koje ide u gimnaziju nosi odevne predmete vredne nekoliko stotina evra", istakao je on.

Kada su u pitanju uniforme, još uvek ima onih koji su izričito protiv njih, pa ipak ne znamo da li smo blizu uvođenja takvog pravila oblačenja i koliko bi ono bilo korisno.

"Preterivanje iz roditeljskog straha da dete ne odstupa, da se ne oseti manje vredno ako nema markirane patike, taj trend poslednjih 10–15 godina. Nisam bila pobornik uniformi, ali sada već razmišljam šta je rešenje. Priče roditelja postaju strašne, kupiću mu ovo, mora da ima ovo, telefon, pametni sat", izjavila je psihoterapeutkinja Snežana Anđelić.

Kakvo je vaše mišljenje o nošenju uniformi u školama, da li ste za to da one postanu obaveza u školama?

Opširnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.