Da li ste već čuli za pustinjske mačke?

Izvor: Radio 021, 16.Jul.2015, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li ste već čuli za pustinjske mačke?

Eng. Sand cats, je vrsta zveri iz porodice mačaka, koje su potpune prilagođene životu u pustinjama severne Afrike, centralne Azije, Pakistana i Saudijske Arabije.

Radi se o malim i zdepastim mačkama, s kratkim nogama, dugim repom i velikim, šiljatim ušima. Peščano su žute boje, s belim bradama i crvenim crtama, koje se protežu od obraza do unutrašnjih uglova očiju i crnim crtama na nogama i repu. Dugu dlaku imaju i na šapama, koje im pomažu da hodaju po vrućem pesku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Ono po čemu su vrlo neobične je činjenica da jedva pokazuju znakove starosti pa se skoro ceo život ponašaju kao mačići. Nažalost, njihova brojka se iz godine u godinu smanjuje, zbog lova i ilegalne trgovine. Mogu preživeti na temperaturama od -5 do 52 stepena Celzijusa, povlačeći se u otprilike 3 metra duge jazbine u nepovoljnim uslovima. Piju vodu kada im je ona dostupna, ali  mesecima mogu da žive na vodi, koja se nalazi u hrani. Iz jazbine izlaze nakon sumraka, kada love glodare, guštere, ptice i bube, a šiljate uši pomažu im i u lociranju plena.

Nedavno istraživanje pokazalo je da samo 61 odsto ovih mačaka, rođenih u zatočeništvu, žive do mesec dana, prvenstveno zbog majčinog zanemarivanja, a takođe su sklone i raznim respiratornim bolestima, što ih čini neprikladnim kućnim ljubimcima.

Pustinjska mačka u proseku okoti tri mačića nakon 59-66 dana, najčešće u aprilu ili maju, a mačići postaju polno zreli nakon godinu dana.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.