Da li ste spremni da postanete roditelj?

Izvor: Prva.rs, 30.Sep.2014, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li ste spremni da postanete roditelj?

Doktor Fil, poznat po čestom pojavljivanju u emisiji kod Opre Vinfri, objašnjava da postoji nivo emocionalne, finansijske i fizičke posvećenosti koju mnogi roditelji ne očekuju. Razmislite dobro o tome i odgovorite na ova četiri pitanja kako biste otkrili da li ste spremni za roditeljstvo:
1. Jeste li razmislili o dugoročnoj obavezi?
Jeste li spremni na žrtvovanje u finansijskom i emotivnom smislu, odricanje od sna i povećano trošenje energije, ali i “pauziranje” >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << velikog dela svog života tokom mnogo narednih godina? Vi postajete detetov oslonac i osoba koja će paziti na njega sve vreme, a to zahteva brojna odricanja.
2. Jeste li razmislili o stvarima iz perspektive vašeg potencijalnog deteta?
Bebe nemaju pravo glasanja, tako da morate dobro da proučite sebe sa svih strana, kroz bebine oči. Da li ste u mogućnosti da pružite detetu stabilno okruženje, emocionalno i finansijski? Ako niste spremni, vaša dužnost je da se dobro pripremite pre nego donesete dete na ovaj svet.
3. Da li vi i vaš partner razmišljate na isti način?
Imate li iste stavove kad je u pitanju odgajanje dece? Jeste li raspravljali o tome i složili se oko načina disciplinovanja dece, oko religije i obrazovanja? Ko će se brinuti za dete, recimo kad se razboli, a ko će raditi? Potrebno je da zajedno osmislite plan pre nego što ga napravite.
4. Želite li dete zbog pravih razloga?
Jeste li dobro razmislili o tome zbog čega želite da postanete roditelj? Deca ne bi trebalo da se rađaju sa određenom ulogom, kao što je zadatak da spasu vaš poljuljani brak ili da vam pruže bezuslovnu ljubav koja vam je oduvek nedostajala. Razmislite dugo i ozbiljno o svojim pravim željama i motivaciji, i zapamtite da na kraju ne mora sve da bude savršeno spremno za dete, samo vaša ljubav.
Izvor: magazin.hr

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.