Da li ste primetili?: Vječna vatra u Sarajevu krije neverovatne greške

Izvor: B92, 06.Apr.2023, 15:24

Da li ste primetili?: "Vječna vatra" u Sarajevu krije neverovatne greške

U Sarajeva 6. aprila 1946. godine uoči proslave prve godišnjice oslobođenja, na zgradi Zavoda za platni promet, podignuta je spomen ploča i upaljena večna vatra, čime je glavni grad BiH dobio jedan od najpoznatijih simbola.

Spomenik je svečano otvoren uz prisustvo predsednika Skupštine Narodne Republike BiH Vojislava Kecmanovića Đede, predsednika vlade NRBiH Rodoljuba Čolakovića, predsednika Gradskog narodnog odbora Huseina Brkića, predstavnika JNA, predstavnika sovjetske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Crvene Armije, svih prosvetnih društava, te velikog broja građana. Čast da zapali večni plamen imao je predstavnik omladine Dragutin Braco Kosovac.

Spomenik je podignut u čast oslobodiocima grada i naglašava zajedničku borbu boraca, Srba, Muslimana i Hrvata. Tekst je ispisan u tri boje, plavoj, beloj i crvenoj asocirajući na boje jugoslovenske zastave.

Ipak,ono što retko ko zna, a o čemu je pisao i Dario Džamonja u svom delu "Ako ti jave da sam pao", su dve "greške" ispisane na samom tekstu. Prva je izostavljanje predloga "Za" ispred reči oslobođenje, koja je naknadno dodana u sam tekst.

Druga greška je očitija, a odnosi se na grešku u reči "Otadžbine". Naime originalno je bilo ispisano "Otađbine" a nakon što je uočena greška u ispisu, na slovo Đ je dodatno postavljeno slovo Ž.

Postojalo je nekoliko inicijativa da se promeni natpis kod "Vječne vatre". Prva 1981. godine kada je predlog bio da se izbaci deo koji navodi nacionalnu pripadnost boraca, koji bi zamenilo deo Titovog govora prilikom posete Sarajevu 5. novembra 1945. godine.

Drugi predlog je nastao nakon rata u BiH, gde bi se pored boraca iz narodnooslobodilačkog rata spomenuli i oni koji su odbranili grad tokom agresije u periodu 1992-1995.

No niti jedan od predloga nije realizovan, izgled i sadržaj teksta ovog spomenika ostao je nepromijenjen od 1946. godine, a "Vječna vatra" je ostala simbol borbe protiv fašizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.