Da li se sećate sletanja čoveka na Mesec?

Izvor: B92, 19.Jul.2014, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li se sećate sletanja čoveka na Mesec?

Bliži se godišnjica prvog sletanja čoveka na Mesec, a tim povodom je član te misije, bivši astronaut SAD Baz Oldrin pozvao sve ljude da se sete tog velikog koraka za čovečanstvo i svoje uspomene podele na društvenim mrežama.

Oldrin i Nil Armstrong su 20. jula 1969. bili u misiji koja je po prvi put spustila ljude na Mesec, pa nisu imali priliku da slave taj veliki poduhvat sa ostatkom čovečanstva. Isto je i sa Majklom Kolinsom koji je sam obilazio Mesec u matičnom brodu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Pet godina pre „zlatne godišnjice“ čovekovog sletanja na Mesec, javne ličnosti, astronauti i naučnici, objavljuju svoje viđenje tog važnog dana u istoriji čovečanstva.

Ukupno, u šest misija 12 ljudi je istraživalo Mesec do 1972. ali je prva Armstrongova i Oldrinova šetnja ono što je SAD stavilo na vodeću poziciju u istraživanju svemira. Do tada je Sovjetski Savez bio zaslužan za lansiranje prvog satelita, slanje prvog čoveka u svemir, slanje prve žene u svemir i prvu svemirsku šetnju.

Prvi čovek koji je nogom kročio na tlo Meseca, Nil Armstrong, umro je 2012. godine u 82. godini života.

Kao komandant misije Apollo 11, Armstrong je prvi izašao iz modula „Orao“ na prašnjavu površinu. Oldrin ga je pratio.

Kolins, koji sada ima 83 godine, imao je ulogu pilota modula i stajao je u orbiti Meseca kao čuvar, a već decenijama izbegava medije.

Izuzetak će napraviti za 45. godišnjicu, kada planira da učestvuje u ceremoniji NASA u Kenedi svemirskom centru.

Oldrin će biti glavni govornik o misiji.

„Smatram sebe svetskim predstavnikom za odnose sa svemirom“, kaže Oldrin. „Proveo sam najveći deo vremena putujući zemljom i svetom i podsećajući ljude šta je NASA postigla i šta je naša budućnost na Marsu. Osećam da treba da podsećam ljude na misije Apollo i na to da i dalje možemo da izvodimo nemoguće stvari“, kaže Oldrin u YouTube videu.

„Ceo svet slavio je naše sletanje na mesec, ali smo mi sve to propustili, jer smo bili ’van grada’. Sad vas pozivam da podelite sa mnom i svetom vašu priču ili priču nekog iz vaše porodice o tome gde ste bili 20. jula 1969. Možete i da kažete kako vas je misija Apollo inspirisala“.

On je pozvao ljude da objavljuju video snimke sa odgovorima na YouTubeu koristeći hašteg #Apollo45.

.

.

.

.

.

.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.