Da li postoji još jedan Higsov bozon?

Izvor: B92, 15.Apr.2013, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li postoji još jedan Higsov bozon?

Nakon što su otkrili postojanje Higsovog bozona, naučnici se sada pitaju da li će novopronađena čestica potvrditi njihova očekivanja ili se u prostoru krije još poneki Higsov bozon.

Do sada, podaci sugerišu na to da je Higsov bozon čestica koja bi trebalo da objasni kako druge čestice dobijaju svoju masu i tu nema velikih iznenađenja, zaključak je fizičara sa susreta Američke asocijacije za fiziku.

Međutim, to ne znači da naučnike ne očekuju noka nova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uzbuđenja ili čak i postojanje još jednog Higsovog bozona.

„Postoji veliki broj teoretskih modela koji predviđaju znatno složenije Higsovo polje“, izjavio je Markus Klut, fizičas sa Intstituta za tehnologiju u Masačusetsu.

Neke od postojećih teorija predviđaju postojanje i do 5 Higsovih bozona različitih masa.

Fizičari su u martu potvrdili da je nova čestica otkrivena u najvećem Hadronskom sudaraču zapravo Higsov bozon. Ova čestica, koja je 126 puta teža od mase protona, do sada se uklapa u Standardni model fizike koji predstavlja dominantnu teoriju kada je fizika čestica u pitanju.

Fizičari se nadaju da će nakon ponovnog paljenja kolajdera 2015. godine imati znatno više snage da detektuju teže varijacije Higsovog bozona, a postoji i šansa da se neke od njih kriju u postojećim rezultatima koji se još obrađuju.

Naučnici su u decembru 2012. godine primetili rezultate koji su ukazivali na postojanje još jednog Higsovog bozona drugačije mase, ali se ti podaci nisu pojavili prilikom testiranja u drugim laboratorijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.