Da li je povučenost razlog za brigu roditelja?

Izvor: Prva.rs, 22.Mar.2015, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je povučenost razlog za brigu roditelja?

To, naravno, ne znači da roditelji ne bi trebalo da pomognu najmlađima da razviju socijalne veštine, da ih podstaknu na druženje i nauče kako da se ponašaju sa mlađima i starijima.
Stručnjaci navode da postoji više oblika povučenosti, pa od toga zavisi kakva "terapija" je potrebna. Iako se to vezuje uz stidljivost, dete može da bude povučeno i sa razvijenim osećajem samopouzdanja - to znači da uspešno ostvaruje kontakt sa ljudima oko sebe, ponašanje mu je prijatno i pristojno >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << i tada nema razloga za roditeljsku brigu. Pojedinim mališanima, a naročito adolescentima, nije potrebna "gomila" drugara da bi se dobro osećali i odlično zabavili.
Postoje i oni koji su promišljeni i obazrivi, pa sporije ostvaruju kontakt jer im je potrebno vreme da "snime" i analiziraju osobe u okruženju, a potom pažljivo procenjuju da li im takav tip ličnosti odgovara za druženje. Teže se zbližavaju sa drugima, ali njihova prijateljstva su stabilna, trajna i čvrsta "kao stena".
U slučaju da vaše dete gotovo panično odbija da razgovara sa starijima ili decom koju ne poznaje, trebalo bi da potražite stručnu pomoć. Takođe, mališani koji izbegavaju kontakt očima, pognu glavu i stiskaju šake, najčešće su ispunjeni strahom ili besom i imaju ozbiljnije probleme koji zahtevaju razgovor sa psihologom.
Razlog za brigu je i ako dete nije komunikativno jer je veoma nesigurno u sebe, pa najčešće izbegava društvo u želji da sakrije svoje osobine za koje smatra da su loše i odbija da se "otvori". U tom slučaju je veoma važno da stručno lice sa njim radi na razvijanju samopoštovanja i uključivanju u društvo vršnjaka.
Roditelji mnogo pomažu deci kada ih hrabre, ne grde stalno zbog grešaka, ne upoređuju sa "boljima" (bratom, sestrom ili drugarima) uz komentar: "zašto nisi kao..."). Psiholozi savetuju mamama i tatama koji imaju povučenu decu da što češće iniciraju druženje i igranje sa decom različitih uzrasta, naročito sa mlađima jer od starijih mogu da imaju tremu. Isto tako, možete kod kuće da vežbate sa najmlađim članovima porodice kako da se u određenim situacijama postave prema odraslima (kako da se pozdrave, šta da im odgovore ili da pitaju...)
Kućni ljubimci su odlični "terapeuti" za mališane koji ne znaju kako da se uklope u društvo. Kuce, mace i druge životinjice pružaju ljubav i utehu, ali i razvijaju osećaj odgovornosti. Ako nemate uslove da ih držite u stanu, nabavite makar ribice ili vodenu kornjaču i to će pomoći detetu da se "oslobodi stega".
Izvor: novosti

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.