Da li je najveći dokaz Velikog praska pogrešan?

Izvor: B92, 15.Maj.2014, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je najveći dokaz Velikog praska pogrešan?

Rasprava o kredibilitetu eksperimenta koji je navodno detektovao gravitacione talase nastale u deliću sekunde nakon Velikog praska, uzdrmala je celu teoriju širenja kosmosa.

Eksperiment je tražio dokaze o Velikom prasku i brzom širenju svemira, ali neki istraživači sada dovode rezultate u pitanje.

Glasine na internetu početkom ove nedelje ukazivale su da su naučnici zaduženi za pomenuti projekat pogrešili.

Oni su propustili ključni detalj u analizi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << galaktičke prašine, kažu glasine, zbog čega postoji velika verovatnoća da je signal došao od nekog izvora, a ne gravitacionih talasa.

Fizičar Adam Falkovski iz Laboratorije teoretske fizike u Orseu (Francuska), rekao je da stručnjaci "sada i sigurno znaju šta je pošlo naopako u projektu BICEP", stoji u kontroverznom postu.

"Bili smo svesni da signal moraju da potvrde i drugi eksperimenti, pre nego što možemo da govorimo o otkriću", napisao je on.

Međutim, tim koji stoji iza eksperimenta tvrdi da ima sve potrebne dokaze.

Prema Albertu Ajnštajnu, kada dođe do tako krupne eksplozije, kakav je Veliki prasak, iza njega ostaju tragovi u prostor-vremenu poznati kao "gravitacioni talasi".

Prvi gravitacioni talasi mogu nam reći nešto više o rađanju svemira, a naučnici su otkrili da ostavljaju tragove na kosmičkom pozadinskom mikrotalasnom zračenju, odblesku Velikog praska, dok prolaze kroz svemir.

Ranije ove godine, stručnjaci su pohvalili rezultate eksperimenta, ali niko nije krio da je za priznavanje teorije potrebno više istraživanja.

"Ovo je neverovatno", rekao je tada profesor Piter Ejd, koji je pomogao u izradi instrumenta za detektovanje talasa.

"Ovo je za mene potvrda lude ideje. Sledeći korak je jasan; potvrditi podatke drugim tehnologijama".

Istraživači Harvard Smitsonijan centra za astrofiziku u Masačusetsu napravili su supersenzitivni detektor zračenja i instalirali ga u BICEP 2 radio teleskop na Južnom polu.

Devet godina kasnije, otkrili su šeme u pozadinskom kosmičkom zračenju koje stvaraju gravitacioni talasi s početka svemira.

Na slici iznad, koju je napravio BICEP2, prikazane su manje temperaturne fluktuacije, predstavljene različitim bojama, na pozadinskom kosmičkom zračenju detektovanom na malom delu neba.

Kratke crne linije predstavljaju orijentaciju polarizacije.

Istraživači kažu da, pošto je pozadinsko kosmičko zračenje oblik svetlosti, ono poseduje i sva svojstva svetlosti, uključujući i polarizaciju.

Promene u određenim tipovima polarizacije, koje se vide na slici, navodno su izazvane gravitacionim talasima.

Profesor teoretske fizike Lorens Kraus sa Univerziteta u Arizoni, koji nije uključen u istraživanje, smatra da ako se otkriće potvrdi, zaslužuje Nobelovu nagradu i da je jedno od najvažnijih otkrića o svemiru u poslednjih 25 godina.

Ove nedelje, tim će predati rezultate istraživanja naučnom žurnalu, rekao je lider Džon Kovač sa Harvarda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.