Da li je brak zastareo?

Izvor: B92, 19.Nov.2010, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je brak zastareo?

Amerikanci sve više smatraju da je brak zastareo vid zajedničkog života i da za stvaranje porodice nisu potrebna svedbena zvona, sudbonosno „da" pred svedocima, niti zaveti pred Bogom.

Ovo pokazuju statistički podaci prema kojima 52 % mladih od 18 godina pa naviše živi u zajednicama koje nisu bračne, kao i najnovija anketa Istraživačkog centra Pju (Pew) u kojoj se protiv sklapanja braka izjasnilo 39 % anketiranih dok je 1978. ovaj procenat iznosio 28.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << „novo promišljanje o braku", kako kažu stručnjaci, uticali su odrastanje uz razvedene roditelje, finansijska kriza i siromaštvo. Svako treće dete u SAD raste u zajednici sa jednim od razvedenih roditelja ili u porodici koja je stvorena bez sklapanja braka, podaci su federalne statističke službe.

Statistički preciznije, 29 % mladih Amerikanaca ispod 18 godina starosti živi u razvedenim (14 %) i u vanbračnim (15 %) porodičnim prilikama.

U anketi centra Pju, na pitanje šta smatraju porodicom, Amerikanci su naveli mnogo definicija. Za većinu je to bila bračna zajednica muškarca i žene sa ili bez dece, ali je u proseku četiri od pet anketiranih navelo da porodicu čini muško-ženski par koji ne mora da bude venčan i ne mora da podrazumeva oba roditelja, dok se tri od pet anketiranih opredelilo za zajednicu osoba istog pola.

Promene stava o porodici su najviše uočene kod mladih u dobi 18-29 godina koji, inače, imaju liberalnije stavove od starijih generacija. Stručnjaci tvrde da je promena stava o braku je uzrokovana ekonomskom situacijom. Ove godine je za 13 % veći broj vanbračnih zajednica, što ukupno iznosi 7,5 miliona muškaraca i žena širom SAD. Smatra se da ljudi ne žele da se, u situaciji nesigurne zaposlenosti i finansija, bračno obavezuju da izdržavaju partnere.

Državna statistička služba namerava da iduće godine promeni zvaničnu definiciju porodice u SAD i da pod tim pojmom budu obuhvaćne vanbračne zajednice osoba suprotnog ili istog pola, bez ili sa rođenom ili usvojenom decom. Time će se uticati na promenu okvira državne brige o porodici i socijalnim davanjima koje obezbeđuju i odobravaju federalne i državne agencije. Danas, na primer, vanbračna zajednica zaposlenih roditelja sa decom nije „porodica", što se ogleda u svakom njihovom suočavanju sa administracijom.

Uprkos rastućem stavu da sklapanje braka nije neophodno, anketa je ipak pokazala da 67 % Amerikanaca misli pozitivno o budućnosti braka i porodice, što je znatno više u odnosu na pozitivno mišljenje o obrazovnom sistemu (50%), ekonomiji (46%) i moralu (41%).

Interesantno je da su anketirani, bez obzira kakav stav imaju o oblicima porodičnog života, jednoglasno podržali tradicionalnu porodičnu manifestaciju „Dan zahvalnosti", koji se obeležava jednom godišnje, svakog četvrtog četvrtka u novembru, uz obaveznu pečenu ćurku.

"Dan zahvalnosti" vuče korene od prvih engleskih doseljenika i u suštini slavi zajednicu različitih kultura imigranata u SAD. Prvi put je obeležen 1621. kada su se, posle mučnog prekookeanskog puta, došavši u „novi svet" pridošlice organizovale da zaborave sve što ih je razdvajalo u „starom svetu" i da proslave međusobnu jednakost.

Amerikanci smatraju da je „Dan zahvalnosti” nešto što se mora obeležiti, bez obzira šta smatraju porodicom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.