Izvor: B92, 04.Mar.2024, 09:12

Da li je Marija Antoaneta stvarno izgovorila čuvenu rečenicu?

Prva osoba koja je zapisala navodni citat Marije Antoanete bio je francuski filozof Žan Žak Ruso.

Najpoznatiji citat koji se pripisuje Mariji Antoaneti, francuskoj kraljici tokom Francuske revolucije, kao i jedan od najpoznatijih citata uopšte, upravo je "Neka jedu kolače".

Priča govori da je to bio kraljičin odgovor kad joj je rečeno da njeni izgladnjeli podanici nemaju hleba.

A budući da je kolač skuplji od hleba, ova je anegdota primer nesvesnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Marije Antoanete o uslovima i svakodnevnom životu običnih ljudi.

No je li ona ikada zaista izgovorila te reči? Verovatno nije. "Neka jedu brioche"

Kao prvo, izvorna francuska fraza koju je Marija Antoaneta navodno rekla glasi "Qu'ils mangent de la brioche". Iako se to prevodi kao "Neka jedu kolače", tačan prevod bio bi "Neka jedu brioche".

Budući da je brioche hleb napravljen od jaja i maslaca, gotovo je jednako luksuzan kao kolač pa to zapravo ne menja poentu priče. Najvažnije je da zapravo ne postoji nikakav istorijski dokaz da je Marija Antoaneta to ikada izgovorila. Odakle je onda došao taj citat i kako su ga povezali s Marijom Antoanetom?

Priče slične ovoj postoje i u drugim delovima sveta, a u jednoj sličnoj priči iz 16. veka u Nemačkoj, plemkinja se pita zašto gladna sirotinja jednostavno ne jede kroasan, jednu vrstu slatkog hleba. Ukratko, priče i legende o aristokratima koji su nesvesni svojih privilegija vrlo su popularne širom sveta. Citat zapisao filozof

Prva osoba koja je zapisala taj navodni citat Marije Antoanete bio je francuski filozof Žan Žak Ruso. U VI knjizi Ispovesti, napisanoj oko 1767. godine, on iznosi verziju priče, pripisujući citat mladoj princezi za koju se pretpostavljalo da je bila Marija Antoaneta.

A budući da su Rusoovi spisi inspirisali mnoge druge revolucionare, verovalo se da su oni uzeli taj citat, lažno ga pripisali Mariji Antoaneti i širili ga kao propagandu protiv monarhije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.