Da li biste zaprosili vašeg muškarca?

Izvor: B92, 19.Nov.2011, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li biste zaprosili vašeg muškarca?

Tradicionalna podela uloga je stvar prošlosti, pokazalo je novo istraživanje jer se, usprkos tradiciji, sve veći broj žena odlučuje da zaprosi partnera.

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da su, iako se još uvek veliki broj ljudi slaže s tradicijom da muškarac treba da zaprosi ženu, one umorne od čekanja se sve češće odlučuju da same naprave taj korak.

Tako je studija pokazala da se svaka deseta žena odlučuje da zaprosi partnera, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali tri četvrtine ispitanica priznaje da bi im ipak bilo bolje da je taj veliki korak inicirao muškarac.

Sprovedena je i anketa među ženama iz Južnoafričke Republike, čiji su rezultati pokazali da se čak 55 odsto njih ne bi usudilo da zaprosi partnera, 35 procenata kaže da bi to učinilo bez straha, a 10 odsto otkrilo je da bi ozbiljno razmotrilo tu mogućnost.

Robin Farel, vođa istraživanja, kaže da negativne promene u ekonomiji i veći finansijski problemi imaju uticaj i na broj prosidbi.

"Terapeuti za veze primetili su da romantika sve više iščezava iz bračnih ponuda i prošnji, jer je recesija podstakla ljude da preispitaju svoje želje i ciljeve."

Rezultati istraživanja pokazali su da 60 odsto muškaraca koji planiraju da zaprose svoju partnerku neće kleknuti. Upravo je to dobra vest, tvrde stručnjaci, jer time parovi pokazuju da žele da budu originalni i da ne slede nepisana pravila.

"Venčanje je veoma važan korak u životu. Dakle, pre nego što odlučite da zaprosite osobu vašeg života, trebalo bi da razgovarate o vašim željama i potrebama. Morate tačno znati šta oboje želite i mislite o važnim pitanjima kao što su deca i finansije", kaže Farel te dodaje da ne smete uhvatiti partnera ili partnerku potpuno nespremne jer bi se tada mogli dvoumiti ili čak reći "ne".

Jednom kada ste spremni da napravite taj važan korak i zaprosite osobu vašeg života, razmotrite sve opcije i načine i odaberite onu koja odgovara i jednom i drugom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.