Da li bajke odolevaju testu vremena?

Izvor: B92, 25.Jan.2015, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li bajke odolevaju testu vremena?

Vrednosti koje se prenose kroz bajke odolevaju testu vremena, pa u njima zlikovci bivaju kažnjeni, pravednici nagrađeni, a svi dobiju drugu priliku, tvrde nemački akademici koji su nakon 40 godina rada sastavili Enciklopediju bajki.

Jedan od urednika enciklopedije Hans-Jorg Uter tvrdi da se u današnje vreme bajke više cene nego što je bilo do pre nekog vremena.

"Nas su zanimale razlike i sličnosti između priča u različitim kulturama", rekao je on nakon završetka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 14. svetske enciklopedije, sastavljene od više od 4.000 članaka.

"Vrednosti koje se nalaze u srži bajki jedva da su se menjale tokom veka", kaže Uter i naglašava da ne potiču sve bajke iz drevnog oblika pripovedačke tradicije, već su neke od njih autorski radovi napisani u poslednja dva veka.

"Na primer, bajke često pokazuju da svako zaslužuje drugu šansu. A često se i skromni autsajderi pretvaraju u prave junake", kaže on.

Uter je bajke pretvorio u svoj životni rad tokom akademske karijere na Univerzitetu u Esenu i Getingenu, gde je obavljen najveći posao na sastavljanju enciklopedije.

"Tema koja je verovatno zajednička većini kultura je ona o borcu protiv zmaja koji pokori celo neprijateljsko okruženje koje on simbolizuje", objašnjava on i podseća da je u većem delu sveta zmaj čudovište sa negativnim karakteristikama, osim u Aziji.

O zmajevima su pisala i braća Grim, ali nikad im te bajke nisu dosegle popularnost Snežane, Pepeljuge i Crvenkape.

Međutim, on ima objašnjenje i za to. Uter kaže da je razlog toga što maćehe imaju veoma lošu reputaciju u Grimovim bajkama - deca iz prvog braka očeva imala su prednost u nasleđivanju.

On dodaje da i nasilje kojim bajke obiluju ima svoju svrhu, jer je ono tamo kako bi zlikovce stigla pravda.

Vremenom brutalnost u nekim bajkama je potisnuta. Pepeljugine zle polusestre više ne odsecaju prste i pete na svojim ružnim stopalima kako bi im cipelica pristajala.

Takođe, u velikoj meri opravdana feministička kritika o prikazima žena u bajkama, bilo da se radi o zlim vešticama ili o dobrim princezama, takođe je jenjavala, zaključuje on.

foto: flickr.com/freestock.ca

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.