DANAS JE MALA GOSPOJINA: Krsna slava mnogih porodica, SLAVI SE ŠIROM SRBIJE!

Izvor: BKTV News, 21.Sep.2017, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DANAS JE MALA GOSPOJINA: Krsna slava mnogih porodica, SLAVI SE ŠIROM SRBIJE!

Danas je crveno slovo!

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava jedan od najvećih praznika – rođenje Presvete Bogorodice, praznik koji se naziva još i Mala Gospojina. Jedan je od 36 velikih praznika, i u crkvenom kalendaru je upisan crvenim slovom.

Kako se navodi na sajtu Srpske pravoslavne crkve, u toku godine postoje četiri praznika Presvete Bogorodice od kojih je svakako prvi praznik Rođenje Presvete Bogorodice.

"Po rečima Svetog Andreja Kritskog, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << praznik rođenja Presvete Bogorodice, može se nazvati početkom praznika. Ovim velikim praznikom počinje godišnji ciklus velikih praznika, dok se on završava još jednim Bogorodičinim praznikom, Uspenijem", navodi se na sajtu SPC.

                                                Foto: Wikipedia

Roditelji Presvete Bogorodice Joakim i Ana živeli su u Nazaretu, a Presveta Bogorodica je plod njihovih dugih molitvi da dobiju dete. Njeni roditelji već bili ostareli a nisu imali dete, i zato "behu postidni pred ljudima i skrušeni pred Bogom".

"Bog svemogući obradova ih radošću koja je prevazilazila daleko sva njihova očekivanja i sve najlepše snove. Jer im darova ne samo ćerku, no i Bogomajku", navodi SPC.

Kada je napunila tri godine, roditelji su malu Mariju odveli u hram jerusalimski i zavetovali Bogu.

U Nazaretu gde se kasnije vratila, sa 14 godina, čula je blagovest Svetog arhangela Gavrila o rođenju Sina Božijeg.

Jedan od najstarijih i najbolje očuvanih živopisa sa motivom Roždestva Bogorodice nalazi se u Kraljevoj crkvi u Studenici, zadužbini kralja Milutina s kraja 14. veka.

Ostali Bogorodičini praznici su Vavedenje, Sretenje, Blagovesti, Uspenje presvete Bogorodice (Velika Gospojina), kao i oni koji obeležavaju sećanje na događaje iz njenog života, kao što su Pokrov Presvete Bogorodice i Polaganje rize Presvete Bogorodice.

Mnoge porodice slave Malu Gospojinu kao svoju Krsnu slavu. U mnogim krajevima naše zemlje, na Malu Gospojinu se organizuju vašari.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.