Čoveka ujela buva, pa mu amputirali ruke i stopala: Jedva preživeo VIDEO

Izvor: B92, 22.Jul.2023, 15:31

Čoveka ujela buva, pa mu amputirali ruke i stopala: Jedva preživeo VIDEO

Amerikanac Majkl Kolhof (35) ostao je bez ruku koje su mu amputirane do podlaktica, kao i stopala do pola, a sve zbog jednog jedinog ujeda buve!

Njujork post prenosi da je to saopštila porodica ovog Teksašanina.

Navodi se da je Kolhof prošlog meseca hitno primljen u bolnicu u San Antoniju nakon što je izgubio osećaj u nožnim prstima i patio od nečega za šta je njegova porodica bila uverena da su simptomi teškog oblika gripa.

Ubrzo nakon hospitalizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kolhof je pao u stanje septičkog šoka i prebačen je na odeljenje intenzivne nege.

U roku od 24 časa nakon toga on je priključen na raspirator i dijalizu i morao je da primi antibiotike, vazopresore i brojne druge lekove intravenoznim putem pošto su njegovi organi počeli ubrzano da otkazuju.

Njegovoj majci Džejlin Hardavej su lekari 20. juna rekli da odmah obavesti rodbinu koja želi da se oprosti od Majkla da dođu u bolnicu pošto su procenili da on neće preživeti.

Majklov brat Greg kazao je za KENS5 da je on "jednom ili dvaput zamalo umro".

"Brinuli su se da je pretrpeo moždanu smrt" naveo je Greg.

Ipak, nakon 11 dana provedenih na intenzivnoj nezi, Kolhof je nekim čudom preživeo i 1. jula je skinut sa respiratora i sedativa, ali ne bez teških fizičkih posledica.

Njegova majka je navela da se u Majklovim rukama i nogama razvila suva gangrena zbog terapije vazopresorima, jednim od lekova koji su mu spasli život.

Tada je utvrđeno da je sepsu i brzo pogoršanje stanja kod Kolhofa uzrokovao tifus, bolest kojom je zaražen nakon što ga je ujela buva.

Lekari su Majklovim roditeljima rekli da je tip tifusa od kojeg je Kolhof oboleo izuzetno redak u SAD.

"Tifus koji se ne leči može da izazove teško oboljenje i ošteti jedan ili više organa, uključujući jetru, bubrege, srcem pluća i mozak" navodi se sajtu američkih federalnih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Navodi se da obično ljudi koje ujedu zaražene buve potraže lekarsku pomoć čim uoče oteklinu ili osip na koži oko mesta ujeda, ali Greg kaže da njegov brat nije osećao nikakve simptome sve dok nije bilo prekasno.

Kolhofova gangrena više nije mogla da se leči i doktori su protekle nedelje morali da mu odseku ruke do podlaktica i stopala do pola.

"Da su čekali još 48 sati, on ne bi preživeo" kazala je Majklova devojka Ališpa Masud za KHOU11.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.