Čovek koji je osvetlio svet: Priznato je od svih pa i od Hrvata, da je Tesla Srbin VIDEO

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 13:14

Čovek koji je osvetlio svet: "Priznato je od svih pa i od Hrvata, da je Tesla Srbin" VIDEO

Dan rođenja Nikole Tesle je ustanovljen kao svetski dan nauke, obeležava se u celom svetu.

Razlika u tekstu pozivnice za manifestacije je samo u susednoj Hrvatskoj. Tamo pozivaju na svečanost povodom rođenja najvećeg hrvatskog izumitelja.

Zašto Hrvati potenciraju na tome da je Tesla njihov naučnik, kada su i brojna pisma dokazala da se Tesla izražavao kao Srbin?

"Jedino nama nekad smeta što Hrvati ukazuju na činjenicu da kuća gde je Tesla odrastao, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << taj Karlovac gde je kasnije pohađao gimnaziju, da je to Hrvatska. U vreme Teslinog rođenja, to je bila vojna granica vezana direktno za Beč, dakle Austrija, zato često u Evropi kažu da je Tesla američki naučnik, rođen u Austriji. Što nije netačno. Nama nekad i to smeta. Pa Tesla je najveći deo života proveo u Americi"; izjavio je Nebojša Damjanović za TV Prva.

Međutim, potrebno je da prihvatimo neke realne i lako proverljive činjenice, tvrdi on.

"Tesla je etnički Srbin. U njegovom slučaju je to prosto lako, zato i nije sporno. Ovde nema prostora sporu. Dakle, priznato od svih pa i od Hrvata da je Srbin", zaključio je on.

Za više o ovoj temi, pogledajte video prilog u nastavku:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.