Izvor: Nezavisne Novine, 12.Dec.2016, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čilijem protiv vukova

Samo tokom prošle godine vukovi su ranili 32 psa, a za mnoge ove povrede su bile fatalne

Finska je zemlja gdje su vukovi zaštićena vrsta, i samim time, ne smiju ih ubijati. Međutim, problem nastaje kada se na meti vukova nađu psi, kućni ljubimci, koji su ovdje u potpuno neravnopravnom položaju. Jedan finski izumitelj došao je na ideju kako da istovremeno zaštiti pse, a da se pritom ne koristi ništa što bi moglo naštetiti vukovima.

Najveći problem imaju psi >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u finskom gradu Nurmes, u čijoj blizini se nalazi prirodno stanište vukova. Kako bi odbranili pse od vukova, Jusi Aro je došao na ideju da napravi jednu vrstu pancirnog prsluka za pse. Naime, ovaj prsluk bi imao punjenja koja sadrže čili, a koji tjera vukove kada dođu u dodir sa njim.

Ovi specijalni prsluci biće podijeljeni samo vlasnicima pasa u ovom gradu na istoku Finske, a ako se ovaj pilot projekat pokaže uspješnim, prsluci će se distribuirati i u drugim dijelovima zemlje.

U suštini, prsluk djeluje tako da kada vuk zagrize prsluk, osjeti "nalet" čilija, usljed čega će zasigurno pobjeći i odustati od napada na psa.

Ovaj neobični prsluk će biti testiran na proljeće iduće godine, a svi su uvjereni da će to znatno smanjiti broj napada vukova na pse, kućne ljubimce. .

Jusi Aro, koji je prvi i došao na ideju o prslucima sa čilijem, kaže da na ovoj ideji radi više od deset godina.

Iako nije porijeklom iz Nurmesa, ovaj grad je izabrao za testiranje, jer je zabilježen veliki broj napada vukova u području i stanovnici se boje da puste svoje ljubimce napolje.

"Reklo bi se da je ovo rat jednog čovjeka protiv vukova", rekao je Aro vrlo slikovito objašnjavajući svoju misiju. Inače, vukovi su zaštićena vrsta u Finskoj, jer je njihov broj drastično smanjen posljednjih godina. Procjenjuje se da u ovoj zemlji ima svega 250 vukova, što je izuzetno nizak broj.

I dok je protivzakonito ubiti vuka, Vlada Finske je ove godine odobrila lovcima da djeluju u 50 slučajeva kako bi se zaštitila domaćinstva i stoka.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.