Čiji smo mi Srbi? VIDEO

Izvor: B92, 21.Apr.2023, 09:26

Čiji smo mi Srbi? VIDEO

Čiju genetiku nose Srbi, a čiju ostali narodi sa prostora Jugoistočne Evrope? Imaju li zajedničkog pretka i koliko smo jedni drugima bliski po krvi? Koje su teorije zavere najrasprostranjenije I šta kažu poslednja naučna istraživanja?

Milica Keckarević Marković sa Biološkog fakulteta kaže za TV Prva da u DNK Srba ima genetskih tragova starosedelaca Balkana, ali navodi da je to u nekom manjem procentu.

"Najveći deo tog genetičkog fonda Srba čini DNK Slovena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su došli na prostor Balkanskog poluostrva kasnije", istakla je Keckarević Marković.

"To su istorijske seobe koje su se dogodile u 6. I 7. Veku sa prostora sa šireg područja današnjeg rata u Ukrajini… U to se uklapaju rezultati.”, dodala je I istakla da se istraživanje Y hromozoma poklapaju sa varijantama koje su nastale u tom "ishodišnom regiona Slovena".

Glavni urednik srpskog DNK Nikola Vukosavljević naveo je da nisu osnovane pretpostavke da smo potomci Vinčanske civilizacije.

"Ne samo genetika, već I ranija istorijska I arheološka istraživanja su pokazala da ne može da se priča o tome. To su više priče za širu populaciju… Srbi su mešavina Slovena iz ranog srednjeg veka I predslovenskog stanovništva… Migracije su tu glavna stvar", istakao je Vukosavljević.

Opširnije pogledajte u video prilogu.

Slažete li se sa tvrdnjama gostiju? Ostavite mišljenje u komentarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.