Izvor: Politika, 16.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čije prezime uzimate

Dan venčanja, bilo da je u opštini ili u crkvi, ono je što odmalena sanja većina žena. Svaka devojka će vam verovatno do detalja ispričati sve o tome kakvu bi venčanicu volela da ima, za koje bi se cipele odlučila, da li želi da nosi veo i kakvu će napraviti frizuru i, naravno, prema starom proverenom receptu – obavezno nešto novo, nešto staro, nešto pozajmljeno i nešto plavo. Često se u tim trenucima ne razmišlja o jednoj "sitnici" – budućem prezimenu.

Ukoliko je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u pitanju devojka koja je poznata zbog zanimanja kojim se bavi, poput muzičkih zvezda ili glumica, slikarki, novinarki ili voditeljki, veoma je mali procenat onih koje se odlučuju da svoje prezime promene.

Muškarci koji su takođe glavni akteri u ovom svečanom činu jednostavno ne mogu takvo pitanje da razumeju, jer je potpuno normalno da se ono kao takvo uopšte ni ne postavlja. Kada stvar tek dođe do budućih svekrva i svekrova, pa dalje sve do bliže i dalje rodbine i prijatelja, eto na pomolu nečega što ozbiljno preti da dovede do pravog rata. Ako devojka želi da zadrži svoje prezime, tu odluku će izgleda samo ona moći da razume, a neretko se dešava da je u tome čak ni rođeni roditelji ne podržavaju.

Dakle, normalno je da se uda, promeni životnu sredinu, dotadašnje navike, postane supruga i majka. Samim tim postaje normalno i da umesto svog preuzme deo muževljevog identiteta.

Nije u pitanju promena svih dokumenata, već saznanje da je ušla udajom u novu porodicu koju mora da voli i poštuje, poneki put i više od svoje i na taj način dokaže svoju pripadnost, odanost i ljubav. A, šta ako joj se ono ne dopada? Šta sa karijerom koju je izgradila sa svojim devojačkim prezimenom?

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.