Čemu danas služe grudi?

Izvor: B92, 26.Okt.2010, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čemu danas služe grudi?

Da li su seksualizacija i tolika fama oko ženskih grudi krivci za izumiranje navike dojenja? Naučna istraživanja pokazuju da bi prirodna ishrana beba do 6 meseci života mogla smanjiti smrt do 1,000 dece godišnje i smanjiti troškove lečenja za milijarde.

U međuvremenu se pojavljuju nove grudi. Glumica Kejt Hadson se razmeće svojim uvećanim primerkom dok Hajdi Montag, televizijska zveda, na sve strane pokazuje i slika svoje nove grudi (dubina grudnjaka F) koje izgledaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao da zauzimaju 25% čitavog njenog tela.

Neka to bude bitka između grudi i „sisa". Da li grudi služe za čuvanje mleka ili su samo seksualni mamac?

U „Playboy" eri, smatralo se da je tolika pomama muškaraca za ženskim grudima zapravo potreba za njihovim majkama. Sada su žene oslobođene svoje društveno nametnute svrhe domaćice i postaju sve više i same ukrasni primerci.

Majke više ne moraju svoje grudi da podaju samo deci radi hrane, baš kao što im mašina za pranje posuđa dopušta da su im nokti uvek sređeni. Pa nije ni čudo što je ženska moda sve više veštačka baš u ovo vreme – kosa se „šprica" i podiže u punđe a dugi nokti su postali amin. Time i uvećanje grudi postaje zanimacija u isto vreme.

Zahvaljući tehnologiji, grudi postaju sve veće i veće dok svi ostali delovi tela opadaju.

Osvrnimo se na filmske dive iz 60-ih godina, one danas ne bi dobile ni posao konobarice. Danas bismo Merilin Monro gledali kao „debelu kravu", ne samo da joj je struk bio ogroman već su joj i grudi bile opuštene.

Lejn Brajant, tvorac mode za „punačke" je optužio televizijske mreže „FOX" i „ABC" da odbijaju da puštaju spotove u kojima se vide žene sa velikim, mekanim grudima. Danas je čudnije, i neprijatnije čak, videti meso-meso nego gledati u tvrde silikonske lopte koje su sve češće.

Čak i sisanje mleka iz majčine dojke izgleda kao perverzija, prljavo je odvratno.

Da se ne lažemo, ovo je sramota. Dojenje je ne samo bitno za fizičko zdravlje deteta, već je prvi i najbitniji korak ka razvijanju osećanja povezivanja senzualnosti i pripadanja sa ljubavlju i poverenjem.

Problem je sve češće odsustvo majke - priroda posla je takva da im ne dozvoljava ostajanje ili rad od kuće. Međutim, dojenje na javnom mestu nije nimalo prijatno kao ni ženski strah da će izgubiti svoje prvo seksualno obeležje.

Ženama je izuzetno teško da imaju oba danas. Možemo se boriti za veštačku lepotu ili da odustanemo. Trudnoća i rođenje deteta je prekretnica i trenutak kada se žene odlučuju.

Biti majka bi trebalo da je prirodni tok stvari, tako je bilo milenijumima. Međutim, želja da zadrži svoj devičanski oblik će je naterati da odvoji bebu „od sise" kako bi se trčeći vratila u teretanu.

Hajde da grudi budu tamo gde treba: javne, služeči isključivo za bebino prvo iskustvo sa zadovojstvom i senzualnošću.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.