Izvor: Nezavisne Novine, 24.Apr.2016, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Celulit - od ideala ljepote do bolesti (FOTO)

Neka istraživanja pokazuju da osam od deset žena boluje od "hronične bolesti" zvane celulit. Zahvata područje butina, bokova i stomaka, ali ponekad zna da napadne i druge dijelove tijela.

Sa dolaskom ljeta, žene širom svijeta nanovo istražuju farmaceutske, kozmetičke, ali i prirodne recepte za tretiranje "pomorandžine kore", reljefnog pojasa na tijelu koji se javlja kao posljedica gomilanja masti u lipidnom sloju. U želji da "pomorandžu pretvore u jabuku", većina žena >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << se odluči za najbezbolnije rješenje - anticelulitne kreme, a kozmetičko tržište je prepuno raznih proizvoda.

"Djelovanje krema je zasnovano na stimulaciji prokrvljenosti kože, odnosno podsticanju mikrocirkulacije. Efekat krema se pojačava svakodnevnom masažom suvom četkom ili profesionalnom masažom, jer same kreme, ma koliko kvalitetne bile, ne prodiru do krvožilnog sistema, a upravo tamo i nastaje celulit", kazala je kozmetičarka Kaća Stanković iz Banjaluke.

Ipak, celulit nije oduvijek posmatran kao kožna mana koju bi trebalo korigovati ili boljka koju bi trebalo izliječiti. Naprotiv, sve do 19. vijeka celulit je zajedno s valovitim tijelom predstavljao sam ideal ženske ljepote. Petar Paul Rubens je potezima kista slavio "pomorandžinu koru" ženskog tijela, baš kao i mnogi drugi umjetnici baroknog doba.

Rubensove "Tri gracije", danas izložene u muzeju "Prado", utjelovljuju antičku viziju ljepote i ljupkosti žene, a upravo celulitne naslage krase boginje grčke mitologije. Danas omražena, a nekad slavljena, "pomorandžina kora" je bila predmet interesa i mnogih skulpltora, koji su u radovima pokušali da ožive "bore bokova i kukova".

U pariskom "Orseju" je izložena skultura Avgusta Klesingera, nazvana "Žena koju je ugrizla zmija", u čijem mermeru su jasno uklesene krivulje celulita.

"Ideal ljepote ženskog tijela se drastično mijenjao kroz istoriju. Dakle, šta vam to govori o njemu? Da je, kao i sve, relativan. Odnosno, ono što je nekada bilo lijepo, danas je smiješno, ali isto tako, ono što je danas lijepo - sutra može biti smiješno. Pa da li ćete onda zaista dozvoliti da vam nešto takvo diktira šta da radite sa svojim tijelom", kaže psiholog Vesna Bosančić.

Mišljenja da industrija ljepote zarađuje na mijenjaju percepcije o standardima ženske privlačnosti, Bosančićeva vjeruje da je na ženama da ne dozvole da skliznu do niskog samopouzdanja, ali i depresije kao rezultat traganja za idealom savršenstva, nego da shvate da su, kako kaže, više od obima stuka, bokova ili pokoje krive linije na koži.

U prilog njenom stavu ide i činjenica da je upravo kozmetička grupacija, tada u začetku, prezentovala celulit kao problem od vitalnog značaja. Mjesečni magazin "Votre Beauté" februara 1933. objavljuje članak u kojem se celulit opisuje kao infekcija i bolest koju je neophodno liječiti.

Zanimljivo je istaći i da sama riječ koju danas koristimo za celulit nije stigla u rječnike sve do 1873. godine, kada je francuski medicinski rječnik "Litre & Robin" zvanično imenovao ono što će uskoro postati problem. Celulit postaje oznaka za zapaljenje ćelija tkiva ili ljuskavog tkiva.

Promjena svijesti i percepcija celultnih naslaga kao rugla biološke strukture žena te odraza nezdravog načina života kreće iz Francuske i ubrzo se širi svijetom. Lavinu pomame za izlječenjem pokreće plasiranje prvih anticelulitnih krema na tržište, da bi danas ženama bio predstavljen širok spektar pomada i tretmana za vojevanje s celulitom, pri čemu svaki izbor garantuje trajno rješenje problema.

Ipak, prihvatanje sebe i opiranje normama izglačane ljepote ne znači zanemarivanje svog tijela. Naprotiv, naše sagovornice ističu da briga o sebi svakako podrazumijeva traganje za dobrim osjećajem u sopstvenoj koži. Ali, prvi korak za samoprihvatanje počinje s postavljanjem pitanja šta je za VAS bilo lijepo, prije nego što su vam rekli šta je lijepo.

"Ako je vama dobro u sopstvenoj koži, dopustite sebi da vam bude dobro, čak i ako taj pojam dobrog uključuje i celulit. Niste manje vrijedni ako ga imate. Nikada niste ni bili i nikada nećete ni biti", kazala je Bosančićeva.

Sastojci:

Primjena:

Na kritične zone nanesite maslinovo ulje i umasirajte ga kratko u kožu. Mljevenu kafu i smeći šećer izmiješajte u posudi. Suvu smjesu nanesite na kritičnu zonu i kružnim pokretima masirajte pet do sedam minuta. Nakon što ste sva željena područja izmasirali vaš anticelulitni piling je gotov. Tretman je najbolje napraviti nakon tuširanja kada koža omekša.

Žene koje odluče da se bore s celulitom često biraju skupe i ekstremne metode, ali iz razgovora s kozmetičarkom Kaćom Stanković smo otkrili da postoje i načini koji nisu toliko iscrpljujući za tijelo i novčanik. Pored posjete salonu, ona naglašava da trčanje, vožnja biciklom, plivanje i sve vrste plesa mogu pozitivno da djeluju na brisanje krivina kože. Takođe, vođenje računa o pravilnoj ishrani je važno, ali ono svakako ima i mnoge druge benefite pored eliminisanja celulita.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.