Burne ljubavi, napad nožem, brak s lezbijkom: Sve tajne holivudskih zavodnika

Izvor: B92, 11.Jun.2019, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Burne ljubavi, napad nožem, brak s lezbijkom: Sve tajne holivudskih zavodnika

Jedan drvoseča je zaludeo Holivud. Magnet za žene u braku je bio pet puta, a voleo samo jednom. Drugi zavodnik netipične lepote osvajao je harizmom, a bio oženjen lezbijkom, pa su se "takmičili" oko žena. Treći je poznat po rečenici da svi žele da budu kao on.

Ovo su priče o njima...

Verovatno najpoznatiji filmski zavodnik iz zlatnog doba Holivuda ostaće generacijama u sećanju kao Ret Batler iz “Prohujalo sa vihorom”.

Poslednja rečenica koju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je izgovorio u filmu “Iskreno, draga moja, baš me briga” jedna je od najpoznatijih rečenica u istoriji filma. Međutim, njemu lično taj film se nikad nije posebno sviđao i nazivao ga je “ženskim filmom”. U svojih 59 godina života Klark Gejbl oženio se pet puta, a broj žena koje je osvajao na svom zvezdanom putu bio je mnogo, mnogo veći.

U svet filma, dotad drvoseča i prodavac kravata, zakoračio je sa samo 17 godina zahvaljujući, naravno, jednoj ženi. Bila je to glumica Lora Houp Kruz, koja je brzo uočila njegov talenat za glumu, a za pravi prodor na pozorišne daske mogao je da zahvali glumici Džozefini Dilon, koja se smrtno zaljubila u njega i platila da mu se poprave zubi, dotera stil i držanje tela.

Provela je dosta vremena trenirajući njegov prirodno visok glas, a nakon rigorozne obuke, 14 godina starija Dilon postaje njegova žena, ali i menadžerka sa kojom 1924. zajedno odlazi u Holivud.

Tamo će, zbog snažnog glasa i pojave, dobijati uloge razbojnika u vesternima. Gejblov prvi brak nije potrajao: razveo se od Džozefine Dilon, da bi se samo nekoliko dana kasnije oženio 17 godina starijom glumicom Marijom Franklin Prentis Lukas Langam, ali brak koji je od početka bio greška trajao je osam godina.

U tih osam godina Gejbl osvaja Holivud svojim glumačkim ostvarenjima, a nakon scene vođenja ljubavi s Džin Harlou u filmu “Red Dust” postao je MGM-ova najveća filmska zvezda.

Magnet za žene, pritom je osvajao i najpoznatije filmske dive onog vremena. Ali, sve je to bila uvertira za ljubavnu priču Klarka Gejbla i Kerol Lombard.

Treći brak bio je najsrećnije razdoblje njegova života. Upoznali su se na setu dok je Kerol Lombard još bila u braku s glumcem Vilijamom Pauelom i ubrzo su postali nerazdvojni.

Poslednjeg dana snimanja filma Gejbl je svojoj kolegici poklonio par špic patika za balet uz pisamce u kom je napisao: “Za pravu primadonu.” Ona mu je uzvratila poklonom – velikom šunkom na koju je "okačila" njegovu fotografiju.

Lombardova mu je davala stabilnost, koja mu je ranije nedostajala, i zadovoljstvo porodičnog života na ranču od kog su sagradili dom okružen životinjama. Dane su provodili jašući i loveći ribu. Tražeći godinama savršenu ženu, koja će ga voleti zbog onoga što jeste, a ne zato što je Klark Gejbl, glumac je sve što je želeo pronašao upravo u Kerol Lombard.

Ljubav, kakvu je dotad tek igrao u filmovima, za njih je postala stvarna, ali završena je tragično posle samo tri godine braka.

Kerol Lombard poginula je u avionskoj nesreći vraćajući se sa majkom sa turneje prodaje ratnih obveznica. Smrt voljene žene nikada nije preboleo: odao se alkoholu, prijavio u vojsku, a ostatak života proveo je tražeći neku nalik Kerol Lombard.

Njeno mesto nijedna žena nije uspela da zauzme, iako se još dva puta ženio. Klark Gejbl se sa svojom najvećom ljubavi ponovno "sreo" 16. avgusta 1960. godine, kada je preminuo od posledica srčanog udara. Njegova poslednja supruga Kej Vilijams znala je koliko je voleo Kerol Lombard, pa je odlučila da ga sahrani sa njom u istoj grobnici na groblju u Glendejlu.

Visok svega 173 centimetra, nesavršenih crta lica, s ožiljkom na usni, Hemfri Bogart nije bio tipičan filmski lepotan, ali je osvajao velikom harizmom tumačeći likove špijuna, vojnika, gangstera, kapetana ili naučnika. U jednoj od novijih biografija navodi se da je taj slavni glumac imao nezaustavljiv seksualni apetit i da je spavao sa više od hiljadu žena, među njima i sa nekima od najpoželjnijih žena svoga doba – Bet Dejvis, Džin Harlou, Marlen Ditrih i Ingrid Bergman.

Bogart se prvom suprugom, glumicom Helen Menken, oženio 1926. uprkos njenim brojnim lezbijskim avanturama. Neretko se Bogart s njom “takmičio” u osvajanjima pa su ponekad oboje naganjali istu ženu.

Zato je brak potrajao samo godinu dana. I u braku sa svojom drugom suprugom, glumicom Meri Filips, bio je duboko nesrećan, a u to vreme postao i impotentan, zbog čega je sumnjao u svoju muškost.

“Da samo Meri nije pogoršavala stvari. Kad ne bih uspeo, ona bi mi se rugala i ismevala me. Bilo bi bolje da se nikad nisam oženio njome”, navodno je Bogart rekao prijatelju.

Takođe navodno, njegova žena otvoreno je insistirala na održavanju svojih veza sa starim ljubavnicima, a noć uoči venčanja 1928. spavala je sa Bogartovim prijateljima, što je nazvala “poklonom za oproštaj”.

Nakon devet godina braka sledeće godine se venčao sa Majom Metot, koja ga je jednom prilikom ubola mesarskim nožem.

Ovo uzajamno mrcvarenje potrajalo je čak sedam godina.

Nakon tri nesrećna braka Bogart je konačno 1944. sreo ljubav svog života. Zvezda “Kazablanke” 19-godišnju Loren Bekol upoznao je na setu filma “Imati i nemati”. Ubrzo se i zaljubio. Kad je njena majka saznala da je u vezi sa 25 godina starijim Bogartom, poludela je. Smatrala je da nije u redu da je sa “ostarelim, oženjenim alkoholičarom”, ali hemija među njima bila je tako snažna da se nisu ni osvrtali.

Čim se Bogart razveo, venčali su se, a godinu posle dobili sina Stivija. Zajedno su glumili u još tri filma, a 1952. dobili ćerku Lesli.

“Drhtala bih samo kad bih ga pogledala. Kad bi uzeo moju ruku, osetila bih žmarce; njegova je ruka bila topla, zaštitnička i puna ljubavi. Bio je moj mentor, učitelj i ljubav mog života. Sećam se svake reči koju mi je rekao”, rekla je posle Lorin Bekol. Par je često razmenjivao ljubavna pisma.

“Nisam verovao da bih opet mogao da volim, jer toliko stvari mi se dogodilo da sam se bojao ljubavi. Sad se bojim da ćeš postati nestrpljiva i da ću te izgubiti, ali čak i da se to dogodi, ne bih prestao da te volim. Ti si moja poslednja ljubav i do kraja života ću te voleti, paziti i biti spreman da ti pomognem”, napisao joj je Bogart, a svojim je prijateljima rekao da je to prvi brak koji ga je usrećio.

U braku dugom 13 godina s Lorin Bekol ostao je do smrti. Umro je u 57. godini od raka.

Poznat je po svojoj rečenici: “Svi žele biti Keri Grant. Čak i ja želim biti Keri Grant.”

Život velikog zavodnika bio je daleko od srećnog i spokojnog. Štaviše, u novom dokumentarcu o njegovom životu, koji je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Kanu pre dve godine, otkriveni su mnogi tragični detalji iz njegovog života.

Odrastao je sa ocem alkoholičarom i majkom koja nije mogla da prežali smrt prvog sina, Kerijevog brata, koju je sama nesrećnim slučajem skrivila. Pre nego što će umreti u psihijatrijskoj klinici, majka je prema njemu bila prilično hladna, što je sigurno uticalo na njegov odnos sa ženama.

Njegove supruge i ljubavnice pričale su kako Grant nije znao kako primiti ljubav niti kako je dati.

Pet puta je bio u braku, prvi put s glumicom Virdžinijom Čerill, koja ga je napustila posle samo sedam meseci.

“Moja posesivnost i strah da je ne izgubim dovela je upravo do toga”, priznao je Grant nakon razvoda, kada ga je bivša žena optužila i za porodično nasilje.

Drugi brak sa Barbarom Haton, bogatom naslednicom, trajao je tri godine jer je “kasno shvatio da nemaju ništa zajedničkog i da se uopšte ne razumeju”.

U te tri godine snimio je pet filmova samo da izbegne druženje sa njenim prijateljima. Gospođa Grant broj tri bila je Betsi Drejk, nimalo oduševljena time što joj je suprug velika zvezda. Ali, za 19 godina mlađu Betsi imao je samo lepu reč. “Ona je bila dobra za mene. Učila me novim stvarima i podsticala da shvatim samog sebe”, rekao je Grant prećutkujuči tada da ga je upravo ona nagovorila da probaju LSD kako bi on izlečio svoju teskobu.

Ali, ni drogiranje nije spaslo njegov brak sa Betsi, pa se četvrti put oženio glumicom Dajan Kenon, koja je bila 33 godine mlađa od njega.

U braku koji je trajao samo tri godine dobili su ćerku Dženifer. Zbog nje je, u 62. godini, otišao u penziju da bi joj priuštio lepo detinjstvo.

Međutim, jedan od recentnijih dokumentaraca “Žene koje je svlačio” propituje takvu reputaciju, provlačeći tezu o njegovoj homoseksualnosti. U filmu se navodi kako je glumac bio previše blizak s kolegom Randolfom Skotom, s kojim je dvanaest godina delio krov nad glavom – više nego s ijednom ženom.

Autori tvrde da je Grant bio u dve ozbiljne veze i da istinu nikad nije otkrio zbog homofobne industrije u kojoj je radio.

Reditelj dokumentarca, Australijanac Džilljan Armstrong, izjavio je da je Grant osećao pritisak da bude ukalupljen u normalan, uobičajen život.

Njemu ta tema nije uvek bila zabavna, a o tome svedoči i podatak da je takve tračeve pokušao da uguši i sudskim tužbama. “Celog života pokušavao sam da ostavim radničko dete iz Bristola iza sebe i da postanem holivudski zavodnik, kako me je ceo svet shvatao”, rekao je Grant, koji je bračnu sreću potražio i peti put, ovaj put s Barbarom Haris, s kojom je ostao do smrti 1986, od posledica moždanog udara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.