Bubamare se suočavaju sa istrebljenjem

Izvor: B92, 28.Jul.2012, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bubamare se suočavaju sa istrebljenjem

Radost kada vam bubamara sleti na dlan mogla bi postati stvar prošlosti, kažu naučnici.

Ipak, naučnici okupljeni oko projekta Lost Ladybug (Izgubljena bubamara) trude se da obrnu tok kojim simpatični insekt odlazi u zaborav.

Sve je počelo na Kornel Univerzitetu gde je entomolog Džon Lusi pre 12 godina počeo da beleži lokacije koje nastanjuje bubamara.

Projekat je zatim okupio brojne volontere iz Amerike, među kojima je najmlađi 7-godišnji Medoks >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rohman Romdalvik.

Tokom poslednjih 20 godina nekoliko vrsta bubamare postalo je veoma retko. Volonteri zbog toga aplouduju fotografije ovih insekata koje su pronašli u prirodi kako bi napravili bazu podataka, a do sada bubamara je viđena 14.939 puta.

“Ljudi vole bubamare”, rekao je Lusi. “To je simpatičan i dobroćudan insekt”.

I u Srbiji sve češće možemo videti Harmonia axyridis, azijsku bubamaru koja je dospela iz zapadne Evrope gde je namerno uvezena, ali je broj jedinki izmakao kontroli i sada preti da ugrozi ravnotežu u prirodi jer, između ostalog, ubijaju domaće bubamare.

Možda rešenje leži upravo u američkom načinu borbe za očuvanje ovih insekata, ali u Srbiji i dalje ne postoji slična inicijativa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bubamare se suočavaju sa istrebljenjem

Izvor: medio.rs, 28.Jul.2012

Radost kada vam bubamara sleti na dlan mogla bi postati stvar prošlosti, kažu naučnici.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.