Broj Jevreja u svetu blizu nivoa pre Holokausta

Izvor: B92, 28.Jun.2015, 22:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Broj Jevreja u svetu blizu nivoa pre Holokausta

Jevrejska populacija u svetu približava se broju iz vremena pre Holokausta, sudeći po podacima Političkog instituta jevrejskog naroda sa sedištem u Jerusalimu.

Institut je saopštio da je početkom ove godine bilo 14,2 miliona Jevreja u svetu. Ako se u obzir uzmu i oni čiji je samo jedan rodtelj Jevrejin i oni koji se identifikuju delimično kao Jevreji onda ih ima skoro 16,5 miliona, kolika je bila jevrejska populacija uoči Drugog svetskog rata, navodi Asošijeted pres. Nacisti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i njihovi saradnici ubili su oko 6 miliona Jevreja u holokaustu.

Nakon Izraela, u kome živi 6.103.200 Jevreja, u SAD ih ima najviše 5.700.000. U poslednjoj deceniji jevrejska populacija je porasla za 8 procenata, što je najviše od Drugog svetskog rata, objavio je izraelski novinski sajt Ynet.

U izveštaju se navodi da je porast broja Jevreja delimično posledica prirodnog rasta uglavnom u Izraelu i jedne od najvećih stopa fertiliteta u zapadnom svetu. Medjutim rast ima veze i sa izmenom jevrejske identifikacije, zapravo 59 procenata odrasle dece u SAD, koji imaju samo jednog roditelja Jevreja, se sada identifikuju kao Jevreji, odnosno većina, što do sada nije bilo zabeleženo.

Predsednik instituta Avinoam Bar Josef rekao je da se više tih Jevreja identifikuje tako, jer se to što je neko Jevrej poštuje sada u SAD više nego ranije. On takodje podseća na obrazovna putovanja koje organizuje Izrael za mlade Jevreje u dijaspori i smatra da takodje imaju efekta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Broj Jevreja približava se cifri od pre holokausta

Izvor: Akter, 28.Jun.2015

Broj Jevreja u svetu približio se njihovom broju od pre holokausta u Drugom svetskom ratu, pokazuju danas u Jerusalimu objavljeni rezultati jednog istraživanja..Institut za politiku jevrejskog naroda naveo je u svom godišnjem izveštaju da u svetu trenutno ima 14,2 miliona Jevreja, a ako se tome dodaju...

Nastavak na Akter...

Broj Jevreja u svetu blizu nivoa pre Holokausta

Izvor: Blic, 29.Jun.2015, 00:28

Jevrejska populacija u svetu približava se broju iz vremena pre Holokausta, sudeći po podacima Političkog instituta jevrejskog naroda sa sedištem u Jerusalimu...Institut je saopštio da je početkom ove godine bilo 14,2 miliona Jevreja u svetu. Ako se u obzir uzmu i oni čiji je samo jedan rodtelj...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.