Brat Ernesta Gevare: Če je bio čovek, ne pravite od njega idola

Izvor: B92, 09.Apr.2017, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brat Ernesta Gevare: Če je bio čovek, ne pravite od njega idola

Brat Ernesta Gevare želi da ljudi njegovog brata "skinu s pijedestala" i posmatraju ga kao "čoveka".

U svojim memoarima napisanim 50 godina posle smrti slavnog Čea, njegov najmlađi brat Huan Martin Gevara, piše da bi njegov brat "mrzeo to što su ga pretvorili u idola".

Huan Martin se priseća svog brata kao čoveka posvećenog porodici, idealiste i avanturiste, ali i posvećenog intelektualca. Upravo zbog toga želi da se "bori protiv tog mita i svom bratu vrati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ljudsko lice".

"Ernesto je bio čovek. Moramo da ga skinemo s pijedestala. Mrzeo bi to što su ga pretvorili u idola. Treba da shvatimo da je bio normalna čak i obična osoba", rekao je Huan Martin i dodao da ga je Če uvek gledao "kao sina".

"Među nama je 15 godina razlike. Slušao sam ga više nego što bih slušao bilo koga drugog. Bio mi je zamena za oca. Ali, istovremeno smo uživali u stvarima u kojima uživaju braća - igrali smo fudbal, provodili smo se", napisao je on u memoarima.

"Odrastao sam u Ernestovoj senci. Nikad nisam uspeo da pobegnem od nje. Do 1956. bio sam Huan Martin Gevara, od 1957. bio sam brat revolucionara Ernesta Gevare, druga Fidela Kastra i neustrašivog ratnika. A onda i legende. Njegovo odsustvo me je rastužilo. Njegova smrt me je uništila".

Huan Martin sada ima 72 godine i živi u Buenos Airesu. Proveo je više od osam godina u argentinskom zatvoru pod vojnom huntom zbog političkih aktivnosti i veze sa Čeom.

Osnovao je udruženje "Por las huellas del Che" (Na Čeovom putu), posvećeno očuvanju nasleđa njegovog brata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.