Brak za majku zemlju

Izvor: Politika, 21.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brak za majku zemlju

Vašington, decembra – U vašem braku nema više ljubavi, on se raspada, svađe ne prestaju... Najnovija studija američke Nacionalne akademije za nauku predlaže da u takvoj situaciji ne pomišljate na razvod. Ne zato što će to loše uticati na vašu decu, ili na džep, već zato što će to naneti dodatnu štetu celoj ugroženoj planeti. Razvedeni, prema najnovijem istraživanju, postaju energetske trošadžije. U domaćinstvima koje vodi jedan od razvedenih roditelja troši se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 46 odsto više struje i 56 odsto više vode po ukućaninu nego u onima gde žive oni koji su u braku. Razvedeni traže više prostora, pa su Amerikanci izračunali da oni koji su u braku žive u kući gde svako od nastanjenih ima u proseku dve i po prostorije za sebe, dok se kod razvedenih broj prostorija po osobi povećava na 3,7. Kada se roditelji razvedu, ukućani se cepkaju na više stanova, a svako bi, poučen gorkim iskustvom iz prethodne situacije, da osvoji svoje mesto pod novim krovom.

Američke kuće, automobili, pa i ljudi, i ovako su već postali preveliki, a razvod ih dodatno, kako se vidi iz studije i iz života, ukrupnjuje. Pre neki dan je jedan "mali" trinaestogodišnjak od dvesta kila, na rijaliti šou snimljenom u kampu za mršavljenje vrlo debelih tinejdžera, izjavio da je počeo prekomerno da se goji otkako su mu se roditelji razdvojili. Druge debeljuce odmah su ga shvatile i podržale, iznoseći svoja iskustva sa prekomernom halapljivošću, koja su u vezi sa razvodom njihovih hranitelja.

Studija se nije bavila ljudima koji se nikada nisu udavali ili ženili, niti onima koji vanbračno žive sa svojim partnerima, pa zato nije utvrdila koliko sve uobičajeniji zajednički vanbračni, ili još rašireniji usamljenički životi, izdišu ugljen-dioksida. Ona udara na brakolomce, kako bi im, ako nisu već dovoljno zaplašeni "globalnim zagrevanjem" dodatno probudila savest, pre nego što donesu odluku da učine "zločin sa predumišljajem" prema majci Zemlji i... razvedu se.

Komentarišući ove naučne nalaze, kolumnista "Los Anđeles tajmsa" Gregori Rodriges (čim je novinar, svi su izgledi da se razvodio više puta), upozorava da je stvorena nova sveopšta "sekularna religija", neka vrsta moralne prizme kroz koju se filtriraju svi problemi ili dileme današnjice. Na očuvanje planete, pozivaju se kao na svemoćnog boga, političari i obični ljudi, svih boja i opredeljenja. Njima je ili stalo do majke Zemlje ili za to ne daju ni pet para. Svi se, kao nekad u vreme hladnog rata, kada je Sovjetski Savez stajao kao opasni đavo ispod svakog američkog kreveta, izjašnjavaju protiv ovog prvog globalnog moralnog ogrešenja.

"Novi zeleni bog" hara na svim frontovima. U julu je jedan izveštaj američkog biroa za imigraciju ukazao da masovni prelasci nelegalnih imigranata iz Meksika ekološki ugrožavaju fragilni ekosistem u južnoj Arizoni. Aktivisti koji se zalažu za slobodniji ulazak imigranata, makar i bez papira, iznose kontraargument – jaguari, pume, kao i mnoge biljke i druge životinje, u opasnosti su da izumru, zbog izgradnje granične ograde između dve zemlje. Ukoliko se nastavi sa militarizacijom na granici između Meksika i SAD, čitava jedinstvena kontinentalna flora i fauna biće ugrožena.

Žene su postale manje grešne otkako su (prošlog meseca) naučnici u Švedskoj otkrili kako lepši pol uzrokuje znatno manju emisiju ugljen-dioksida i ostalih štetnih gasova nego muške štetočine, i tako manje utiču na promenu klime. Došlo je do toga da je jedna nevladina organizacija u Londonu zatražila od Britanaca da misle na prirodu kada planiraju porodicu. Ako umesto troje, imaju samo dvoje dece, time će uštedeti onoliko zdravog vazduha koliko potroši avion koji šeststo dvadeset puta preleti od Londona do Njujorka i natrag. Čak je jedna pristalica zelenog pokreta u Londonu zahtevala od svog lekara da je sterilizuje kako bi doprinela očuvanju planete. – Sebično je imati decu – ponavljala je ova zelena monahinja – jer se radi očuvanja svoje genetske linije zagađuje planeta.

– Amerikanci još nisu dotle došli, ali su na putu da se odreknu nekih aspekata svog do sada neprikosnovenog, ovozemaljskog božanstva. Danas poneki od njih kreću u kupovinu sa rezervnom praznom torbom, kako bi bar lično uticali na smanjenje potrošnji najlon kesa za jednokratnu upotrebu. Ovo bi se moglo nazvati najvišim stupnjem svesti u najlonskoj zemlji.

Što se braka tiče, on ima svoje dobre strane. O tome svedoči jedan vlasnik juvelirske radnje u koju su upali provalnici. Pucali su na vlasnika, ali metak se obio o njegovu venčanu burmu. Brak mu je tako sačuvao život, a ako bude još mnogo takvih otrežnjujućih događaja, sačuvaće i planetu Zemlju.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.