Borba protiv opakog raka grlića materice

Izvor: Politika, 30.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba protiv opakog raka grlića materice

Od našeg specijalnog izveštača
Pariz, marta – Teniserke Gabrijela Sabatini, Žastin-Enan Arden i Magdalena Malejeva, gimnastičarka Nađa Komaneči, Lorens Fišer, svetska šampionka u karateu, princeza Ester Kamatari iz Burundije, skijašica Janica Kostelić iz Hrvatske i druge poznate sportistkinje, glumice i političarke pridružile su se akciji borbe protiv raka grlića materice najavivši da će u budućnosti podržati sve aktivnosti usmerene na smanjenje broja obolelih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od ove bolesti.
One su na Prvom globalnom samitu o raku grlića materice, održanom pre četiri dana u sedištu Uneska u Parizu, zajedno sa predstavnicima zdravstvenih organizacija, pozvale vlade i političare svih zemalja da se udruže i zajedničkim snagama utiču na podizanje svesti i borbu protiv smrtonosnog oboljenja.

Na skupu je saopšteno da svake godine pola miliona žena širom sveta oboli od raka grlića materice, a 250.000 umre (685 žena dnevno) i da bi taj broj bio manji kada bi se među pripadnicama lepšeg pola podigla svest o toj bolesti i kada bi se u svakoj državi održavale besplatne edukacije o važnosti prevencije.

Lekari iz svih zemalja sveta su se na konferenciji složili da je najbitnije da žene i mlade devojke redovno idu na ginekološke i kolposkopske preglede, da urade "Papanikolau test", ali i da prime spasonosnu vakcinu, jer je karcinom grlića materice jedan od retkih oblika raka protiv koga postoji vakcina.

Stručnjaci su objasnili da je preporučljivo da vakcinu dobiju devojčice i devojke uzrasta od 9 do 26 godina, a dr Peter Harper iz Londona je napomenuo da ukoliko se uvede program besplatne vakcinacije, mogu da se sačuvaju brojni životi i da se spreče neprijatne operacije.

– Srbija je po broju novih invazivnih karcinoma grlića materice na prvom mestu u Evropi. Praktično, u našoj zemlji svakog dana umre jedna žena od ove vrste raka. Tom broju treba dodati i pacijentkinje koje su operisane od invazivnog karcinoma i uz to eventualno i zračene. I operacija i zračenje predstavljaju velik atak na zdravlje žene zbog mogućih komplikacija i posledica koje ove intervencije mogu da nose sa sobom. Ministarstvo zdravlja je u drugoj polovini prošle godine imenovalo komisiju koja treba da sačini i Nacionalni program skrininga ove bolesti. Pilot-projekt u Braničevskom okrugu je završen, a nadam se da će od jeseni početi u opštinama koje su za to kadrovski, prostorno i finansijski spremne da ga nastave – objasnio je profesor dr Dimitrije Segedi, specijalista-ginekolog GAK u Novom Sadu, koji je prisustvovao samitu.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.