Izvor: B92, 13.Maj.2021, 11:50

"Bolji vazduh građanima": Uređaj za merenje zagađenosti svako može da instalira kod kuće

Projekat iz ekologije "Bolji vazduh građanima" selektovan je za osvajanje premije kompanije A1, koja će u okviru društveno odgovornog programa "Svet kakav želiš" u narednom periodu uložiti 10 miliona dinara u tri ključne oblasti društva u Srbiji.

Problem zagađenja vazduha u Srbiji je ogroman o čemu govori i jedan od poslednjih podataka Svetske zdravstvene organizacije, da oko 7 hiljada ljudi godišnje umire od posledica zagađenja vazduha, a u Beogradu oko 1.600 ljudi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Internet društvo Srbije koje se bavi primenom modernih tehnologija u rešavanju problema životne sredine patentiralo je mini uređaj za merenje kvaliteta vazduha - Klimerko, koji građani sami mogu da instaliraju kod kuće.

"Ono što mi nudimo jeste proizvod kojim bi građani sami mogli da mere kvalitet vazduha, i da pružimo informacije koji su nivoi zagađenja u tim lokalitetima u kojima se meri. Klimerko može da vam da tačnu informaciju kolika je zagađenost, a kada to znate, možete adekvatno da promenite svoje ponašanje", kaže Željka Milošević ispred Internet društva Srbije.

Srbija se 2018. godine gušila u zagađenom vazduhu, a od tada zagađenje vazduha postaje deo centralne vremenske prognoze u medijima, prilikom čega se prate merne stanice širom Srbije. Međutim, sada svaki pojedinac jednu mernu stanicu može instalirati na svoj prozor.

Klimerko funkcioniše tako što dva senzora mere čestice i zagađenost u vazduhu, zatim pritisak, temperaturu i vlažnost vazduha, nakon čega se preko mikroprocesora i wifi mreže podaci šalju na internet platformu, gde svi građani mogu da ih vide.

Merenja su u realnom vremenu i vrše se na svakih 15 minuta, a ideja je da javne merne stanice, i ove građanske, rade u korelaciji.

Prema rečima Željke Milošević, plan je da Internet društvo Srbije, u zavisnosti od obima novčanih sredstava koji budu dobili od kompanije A1, distribuira oko 30 ovih malih uređaja i da ih instalira u 10 lokalnih zajednica.

"Mi smo se fokusirali na manje razvijene delove Srbije, na istočni i jugoistočni deo Srbije i nadamo se da će građani prepoznati ovu inicijativu i instalirati po jednog Klimerka. Sve podatke o tome kako mogu da sastave svoj uređaj naći će na sajtu klimerko.org", kaže Milošević.

Koja ideja za bolji svet će dobiti podršku od pet, tri i dva miliona dinara zavisi od građana koji mogu podržati odabrani projekat glasanjem na sajtu svetkakavzelis.rs.

Detaljnije o projektu "Boljji vazduh građanima" i o tome kako izgleda Klimerko pogledajte u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Počinje „Svet kakav želiš“: Glasajte za projekte koje će A1 Srbija podržati sa 10 miliona dinara

Izvor: Blic, 13.Maj.2021

Tri odabrana projekta u oblasti javnog zdravlja, obrazovanja i ekologije dobiće ukupno 10 miliona dinara u okviru novog društveno odgovornog programa kompanije A1 Srbija koji nosi naziv „Svet kakav želiš“. Građani su pozvani da daju svoj doprinos ovom poduhvatu jednostavnim glasanjem za jednu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.