Bogataš se sažalio na siromašne

Izvor: B92, 30.Jan.2013, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogataš se sažalio na siromašne

Prvi crni južnoafrički milijarder Patris Motsepe odlučio je da pokloni deo svog bogatstva siromašnima i tako postane prvi Afrikanac koji se pridružuje nekim od najbogatijih ljudi na svetu koji veliki deo ličnog bogatstva daju u humanitarne svrhe.

Rudarski magnat Motsepe, čiju imovinu magazin "Forbs" procenjuje na 2,65 milijardi dolara, želi da pomogne milionima Južnoafrikanaca koji, kako je kazao, nisu imali tu sreću da postanu bogati, prenosi Rojters.

On se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pridružio filantropskoj inicijativi "Giving pledž" koju je pokrenuo američki milijarder Voren Bafet zajedno sa Bilom i Melindom Gejts, a koja okuplja više od sto milijardera, uglavnom, Amerikanaca koji su odlučili da poklone veći deo svog bogatstva u dobrotvorne svrhe.

Motsepe nije precizirao o kolikoj sumi se radi, ali je najavio da će pokloniti najmanje polovinu imovine koju je stekla njegova porodica i da će veći deo sredstava biti upotrebljen za poboljšanje školstva i zdravstvene zaštite u Južnoj Africi.

"Svesni smo velike odgovornosti i dužnosti koju ima porodica Motsepe prema siromašnima", rekao je on, dodavši da će uticati i na druge bogataše da slede njegov primer.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.