Medved otkrio da li nam se bliži kraj zime

Izvor: B92, 15.Feb.2024, 09:38

Medved otkrio da li nam se bliži kraj zime

Na Sretenje se "sreću i razdvajaju" zima i leto. Od praznika Sretenje dani postaju duži, a noći kraće, pa se u narodu kaže "Sretenje obretenje".

Takođe, na ovaj praznik je običaj da se prati ponašanje medveda koje predskazuje da li je kraj zime blizu ili će trajati još šest nedelja. Naime, ako je na Sretenje sunčan dan i medvedi izađu iz jazbine i uplaše se svoje senke, pa se vrate nazad, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja. Ukoliko ostanu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napolju, zimi je blizu kraj.

Kako je javio Tanjug, medved Uroš iz beogradskog ZOO vrta, ovog jutra je izašao iz pećine i nije video svoju senku, što simbolizuje skorašnji dolazak proleća.

Inače, običaj je da se na Sretenje obavezno pale sveće jer se smatra da plamen ima skrivenu čarobnu moć i da će kuću štititi od grmljavine i drugih nesreća.

Takođe, postoji još jedno verovanje vezano za neudate devojke. Ovoga dana devojke paze kakvog će muškarca prvo sresti. Veruje se da ako prvo sretne crnomanjastog, za takvog će se udati, a ako sretne plavog, onda za takvog.

Isto važi i ako sretne zdravog, bogatog, siromašnog ili bolesnog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.