Blago naše zemlje: Predstavljamo vam pet najlepših klisura u Srbiji (FOTO)

Izvor: BKTV News, 07.Sep.2018, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blago naše zemlje: Predstavljamo vam pet najlepših klisura u Srbiji (FOTO)

Na istoku i zapadu Srbije nalazi se najveći broj klisura, nastalih rečnom erozijom, a predstavljaju pravo bogatstvo prirode.

Srbija je bogata prirodnim lepotama kojih nismo ni svesni, a ove klisure su samo neke od njih.

1. Đerdapska klisura

FOTO: Wikimedia

Đerdapska klisura najduža je i najveća klisura u Evropi. Formira deo granice između Srbije i Rumunije, a krase je mnogi spomenici i arheološka nalazišta, kao što >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << su Golubački grad, Lepenski vir i ostaci Trajanove kapije i grada. Ovaj deo, najpoznatiji  po hidroelektrani "Đerdap", čine naizmenično 4 kotline i 4 klisure: Golubačka klisura, Ljupkovska kotlina, Klisura Gospođin vir, Donjomilanovačka kotlina, Klisura Kazan, Oršavska kotlina, Sipska klisura i Vlaško-pontijska nizija.

Čuvari običaja i tradicije: Zbog ovih etno sela zaljubićete se u Srbiju još više (FOTO, VIDEO)



2. Sićevačka klisura

Proglašena je parkom prirode zbog svoje bogate flore i faune. U predelu klisure možete pronaći i žalfiju, kojom je ovaj kraj izuzetno bogat, iako ona inače uspeva samo u mediteranskim krajevima. Sićevačka klisura spada u donji deo rečne doline Nišave, a nastala je uticajem njenog protoka kroz stensku masu dveju planina - severnog dela Suve planine i južnog dela Svrljiških planina.

Magija, mistika, netaknuta priroda i arheološka nalazišta: Upoznajte sve čari Istočne Srbije

FOTO: Wikimedia

Klisuru čine gornji kanjon, odnosno Crnčansko-gradištanski i donja klisura, Ostrovička. Ovde se nalaze se i dva srednjevekovna manastira posvećana Svetoj Bogorodici i Svetoj Petki.

Odmor pod vedrim nebom: Pet idealnih mesta za kampovanje u Srbiji (FOTO)

3. Jelašnička klisura

FOTO: Wikimedia

Nalazi se na zapadnim obroncima Suve planine, gde je i nastala jakim vertikalnim uticajem Jelašničke reke na krečnjačku masu ove planine. Kao i Sićevačka, 1995. godine Jelašnička klisura proglašena je Parkom prirode prve katerogije, zbog svoje bogate flore i faune.

Prizori koji ostavljaju bez daha: Pet nestvarnih vodopada u Srbiji koje morate da posetite! (FOTO, VIDEO)

4. Ovčarsko- kablarska klisura

FOTO: Wikimedia

Srpska "Sveta gora" nalazi se na teritoriji Ovčarsko-Kablarske klisure. Nastala je usecima između dva masiva: Ovčara i Kablara, po čemu je i dobila ime. Reka Morava je u predelu ove klisure pregrađena u dva velika veštačka jezera. Klisura je zaštićeno dobro pirode već duže vreme. Pored toga što je od velikog kulturno-istorijskog značaja jer se u njoj nalazi mnogo manastira, bogata je i termalnim izvorima Ovčar banje.

Skrivene lepote Srbije: Pet pećina koje morate posetiti, legenda kaže da kriju blago (FOTO,VIDEO)

Retko je gde na tako malom prostoru sagrađeno toliko manastira, a sada ih ima deset i dva sveta mesta. Na desnoj strani Morave su manastiri:Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Svete Trojice, Sretenje. Na levoj obali Morave su manastiri: Blagoveštenje, Ilinje, Jovanje, Nikolje, Uspenje Presvete Bogorodice i crkva posvećena Svetom Savi koja se zove crkva Savinje i crkva-pećina Kađenica.

Sveti izvori u Srbiji: U ove manastire zbog lekovite vode dolaze ljudi iz celog sveta



5. Svrljiška klisura

Nalazi se u okolini Niša i najlepša je u predelu od sela Niševci do Palilule, a vodi poreklo još iz doba Rimljana. Pored prirodnih lepota, ova klisura bogata je i mineralnim i lekovitim vodama, pa je u njenom okviru izgrađena i Svrljiška banja.

Istorijska mesta u Srbiji kao iz bajke: Dvorci koji vekovima fasciniraju izgledom i pričama koje skrivaju (FOTO/VIDEO)

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.